Nederland en Japan vieren 400-jarige relatie

Minister Van der Hoeven was dinsdag 25 augustus 2009 in de Ridderzaal in Den Haag gastvrouw bij de viering van de 400-jarige handelsrelatie tussen Japan en Nederland.

Bij de viering waren prins Akishino (de tweede zoon van de Japanse keizer) prinses Kiko en prins Constantijn en prinses Laurentien aanwezig. De prinsen Akishino en Constantijn sloegen tijdens de bijeenkomst een officiële herdenkingsmunt.

Duurzaamheid

Minister Van der Hoeven noemde de relatie tussen Japan en Nederland 'bijzonder waardevol'. 'Beide landen hebben een goed oog voor innovatie en ondernemerschap. We moeten gezamenlijk de weg inslaan van duurzaamheid, vooral ook op energiegebied. Beide landen kijken naar duurzame oplossingen voor energie,' aldus de minister.

Handelspost

400 jaar geleden gaf Shogun Tokugawa Ieyasu met een handelspas de Verenigde Oost-Indische Compagnie toestemming in Japan een handelspost op te richten. Dit was de eerste officiële overeenkomst tussen Japan en Nederland op het gebied van handel. Inmiddels zijn de twee landen goede partners. Meer dan 400 Japanse bedrijven hebben in Nederland distributiecentra, hoofdkantoren en productie- en onderzoeksfaciliteiten. Ook zijn veel Nederlandse bedrijven zijn actief op de Japanse markt.

In de Ridderzaal waren vertegenwoordigers van Japans en Nederlands bedrijfsleven, bestuurders en politici aanwezig om de handelsbetrekkingen te vieren.