Verhagen: "Verantwoordelijkheid tegengaan mensenrechtenschendingen moet meer zijn dan intentie"

Minister Verhagen roept maatschappelijke organisaties op samen met Nederland te kijken hoe staten internationaal kunnen optreden om de bevolking te beschermen tegen grootscheepse schendingen van mensenrechten.

"We moeten de morele verantwoordelijkheid van landen hiervoor op de internationale agenda houden en er meer van maken dan een mooie intentie alleen."

Dat verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) op een rondetafelbijeenkomst in Den Haag ter gelegenheid van het bezoek aan Nederland van Edward Luck, speciaal adviseur van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het gebied van Responsibility to Protect.

De Verenigde Naties besloten in 2005 dat lidstaten hun bevolking moeten beschermen tegen oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid, etnische zuivering en genocide. Als zij dit niet kunnen of willen, hebben andere landen de verantwoordelijkheid hiertegen op te treden, onder goedkeuring van de VN.

Nederland is pleitbezorger van de praktische invulling van deze verantwoordelijkheid. "De vraag is: wat werkt het best in welke omstandigheden?", aldus Verhagen. "Militair ingrijpen is een uiterste redmiddel. Maar voor het zo ver is, zijn veel diplomatieke en humanitaire middelen denkbaar om het doel te bereiken: bescherming van mensen die op onze steun moeten kunnen rekenen."