Belgisch onderzoek HAWK-straling onder de loep genomen

Vorig jaar is een Belgisch rapport verschenen dat de resultaten beschrijft van onderzoek bij Belgische militairen die gewerkt hebben met het HAWK-radarsysteem. Dit onderzoek is onlangs op verzoek van Defensie beoordeeld door het Kennisplatform Elektromagnetische Velden.

Het onderzoek toont aan dat bij militairen die op bases hebben gewerkt met het HAWK-systeem in vergelijking tot de andere (controle) groepen, vaker bloed-, lymfeklier- en beenmergkanker (leukemie) wordt gezien als doodsoorzaak. Radarstraling wordt in de publicaties als één van de mogelijke factoren genoemd.

Voor de in het Belgische vervolgonderzoek vastgestelde hogere sterfte door kanker wordt geen oorzaak gegeven. Uit het onderzoek kan niet worden geconcludeerd of blootstelling aan elektromagnetische straling of röntgenstraling een verklaring is voor het geobserveerde verschil in sterfte door kanker. Het is mogelijk dat het verschil wordt verklaard door blootstelling aan andere oorzaken van kanker, waarbij geen relatie is met de werkzaamheden. Hoewel is aangenomen dat de onderzochte groepen vergelijkbaar waren, met betrekking tot rookgewoontes, alcoholgebruik, voedingspatroon, dagelijkse bezigheden en levensstijl, kunnen eventuele verschillen daarin niet zonder meer worden uitgesloten.

De waargenomen verschillen in sterftekans leiden overigens niet tot een verschil in de totale sterfte binnen de onderzoeksgroepen. Dat was in een eerder Belgisch onderzoek uit 2005 al onderzocht. Het sterftepercentage was daarbij zelfs lager dan bij de algemene bevolking.

Defensie zal een studie uitvoeren naar de haalbaarheid van onderzoek naar de gevolgen voor Nederlands personeel van werken met of rond HAWK-installaties.

Hebt u vragen over het onderzoek, lees dan de lijst met veelgestelde vragen. Onderaan de pagina vindt u de Kamerbrief en het originele rapport van het Kenniscentrum. Voor overige vragen kunt u terecht bij Postbus 51, telefonisch te bereiken onder nummer 0800 8051.