Ongewenste publicatie van persoonsgegevens

Met alle sociale media, forums, blogs, etc. gebeurt het steeds vaker dat werknemers online worden beledigd, bedreigd of dat hun persoonsgegevens ongewenst worden gepubliceerd. Wat is daar tegen te doen?

In 2008 heeft het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) de “Richtlijnen publicatie van persoonsgegevens op internet” uitgebracht. Deze publicatie verschaft duidelijkheid over het toepassen van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) in een internetomgeving. Uitgangspunt is als de gegevens van de betreffende medewerker onterecht of ongewenst op het internet worden gepubliceerd, men het recht heeft op verwijdering ervan.

Verantwoordelijken die zich niet houden aan de Wbp kunnen door de werkgever of de individuele medewerker in rechte worden aangesproken, zowel op grond van de Wbp als op grond van het bestuursrecht en het civiele recht.

Hoe te handelen in voorkomend geval?

  1. de medewerker wiens persoonsgegevens op internet staan, geeft dit door aan de juridisch medewerker of privacy functionaris;
  2. betreft de publicatie van persoonsgegevens een belediging/smaad, (uitlokking tot) bedreiging/geweld of een ander strafbaar feit dan wordt daarvan aangifte gedaan. In het belang van een eventueel opsporingsonderzoek wordt de hierna volgende procedure pas gestart na overleg met politie.
  3. de juridisch medewerker/privacyfunctionaris belt direct na ontdekking de eigenaar van de betreffende website met het verzoek de persoonsgegevens van de medewerker te verwijderen. Wanneer onzeker is of aan het telefonische verzoek gevolg zal worden gegeven kan de juridisch medewerker besluiten om het verzoek tot verwijdering schriftelijk te doen, inclusief het noemen van een deadline.
    Vaak staat het telefoonnummer of adres van de eigenaar van de website op de website zelf. Als dit niet zo is, dan zijn deze gegevens, alsmede die van de provider van de website te vinden op: http://domains.whois.com/domain.php?action=whois
    Indien deze actie geen telefoonnummer oplevert, dan kan dit met de aangeboden gegevens meestal wel worden achterhaald via www.detelefoongids.nl, www.kvk.nl of www.google.nl;
  4. voldoet de eigenaar van de website niet aan het telefonische/schriftelijke verzoek tot verwijdering, dan kan de juridisch medewerker een voorziening (laten) aanvragen bij de rechtbank. Dit is een spoedprocedure met als eis het verwijderen van gegevens op straffe van een dwangsom.

(bron: Inspectie Jeugdzorg)