Vernieuwing luchtverdedigingssysteem voltooid

Dankzij de komst van de laatste wapensystemen is de invoering van het luchtverdedigingssysteem Future Ground Based Air Defence System (FGBADS) van het Commando Luchtdoelartillerie (CoLua) van de landmacht helemaal afgerond. Nu het systeem niet langer toekomstig is, is de naam gewijzigd in Royal Netherlands Army Ground Based Air Defense System (Army GBADS).

Tijdens de ceremonie op Luchtmachtbasis De Peel droeg de directeur van de Defensie Materieel Organisatie, Lex Hendrichs, 2 radarsystemen, 6 raketlanceerinstallaties en een aantal voertuigen symbolisch over aan de Commandant Landstrijdkrachten, luitenant-generaal Rob Bertholee. Hij deed dit op zijn beurt aan de commandant van het CoLua, kolonel Laurens Jobse. De overdracht vormt de laatste stap van de technische en organisatorische vernieuwing van de grondgebonden luchtverdediging van Defensie, waarmee in 2006 is begonnen.

Luchtbeeld

Army GBADS is een gekoppeld luchtverdedigingssysteem voor de observatie en bescherming van de lagere en middelhoge luchtlagen en bestaat uit een commandovoerings- en een wapensysteemdeel. Het wapensysteem bestaat onder andere uit AMRAAM (Advanced Medium Range Air-to-Air Missile) lanceerinstallaties. De commandovoerders kunnen met behulp van de eigen sensoren, de radars TRML 3D en MPQ-64, of andere luchtverdediging- en managementsystemen een lokaal luchtbeeld opbouwen. Ook kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van externe radars, zoals die van de F-16’s. Het commandovoeringsysteem distribueert dit beeld binnen het Army GBADS, maar ook naar andere luchtverdedigingssystemen.

Wapensystemen

De combinatie van beelden en systemen leidt tot het meest complete overzicht van de situatie in de lucht. Army GBADS maakt het ook mogelijk om de inzet van de onder bevelstaande wapensystemen te coördineren en te controleren. De combinatie van een optimaal overzicht van het gevechtsgebied en de mogelijkheid om de inzet van wapensystemen te kunnen controleren en coördineren maakt Army GBADS uitermate geschikt voor de inzet onder alle operationele omstandigheden. Het biedt te allen tijde maximale bescherming aan grondeenheden, objecten en het eigen vliegverkeer.

Het Commando Luchtdoelartillerie van de landmacht werkt nauw samen met luchtverdedigingseenheden van de luchtmacht. Beide eenheden zijn gelegerd op Luchtmachtbasis De Peel.