Acht ton voor lokale gemeenten om eergerelateerd geweld tegen te gaan

Zeven gemeenten gaan aan de slag om eergerelateerd geweld tegen te gaan. Minister Van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeenten Eindhoven, Arnhem, Den Haag, Delft, Hengelo, Enschede en Deventer. Voor de aanpak stelt minister Van der Laan via het Gemeentefonds een bedrag van 790.000 euro beschikbaar.

Minister Van der Laan wil dat gemeenten in hun lokale aanpak van eergerelateerd geweld actief de contacten en samenwerking gaan versterken tussen lokale instanties en migranten- en vluchtelingengroepen die zich inzetten voor de preventie en bestrijding van eergerelateerd geweld.

Uit onderzoek blijkt dat de afstand tussen mogelijke risicogroepen en slachtoffers, en instanties groot is. Gebrek aan wederzijdse bekendheid, contact en vertrouwen kan een effectief bereik van risicogroepen, preventie en hulp aan slachtoffers in de weg staan. Afspraken over samenwerking en een gezamenlijke inzet moet bijdragen aan de oplossing van dit probleem. Gemeenten zijn vrij om binnen deze context met lokale partijen en migrantengroepen prioriteiten te benoemen voor de samenwerking in de aanpak.

De minister stelt met de afspraken gemeenten in staat een aanpak op te zetten en zo een voortrekkersrol te vervullen in de lokale aanpak van eergerelateerd geweld. Eerder heeft het Rijk al afspraken gemaakt met de gemeenten Rotterdam, Amsterdam en Almelo over een integrale aanpak van eergerelateerd geweld. Het totaal aantal gemeenten dat via rijksafspraken werkt aan een aanpak van eergerelateerd geweld komt hiermee op tien. Daarnaast werken de gemeenten Den Haag, Deventer en Hengelo een aanpak uit die gericht is op inzet van lokale onderwijsinstellingen.

Lokale preventieaanpak eergerelateerd geweld, toegekende bedragen (in euro's):

Gemeente Arnhem: 100.000
Gemeente Den Haag: 160.000
Gemeente Delft: 70.000
Gemeente Deventer: 130.000
Gemeente Eindhoven: 100.000
Gemeente Enschede: 90.000
Gemeente Hengelo: 140.000