Hr. Ms. Evertsen helpt schip met motorpech

Het Nederlandse fregat Hr. Ms. Evertsen heeft gisteren in de Golf van Aden hulp geboden aan een stuurloos scheepje met aan boord een tiental personen. Het bootje, met daarin ook enkele vrouwen en kinderen, dreef al enkele dagen rond door motorproblemen.

De arts van de Evertsen heeft enkele opvarenden medische hulp gegeven. Ook werd voedsel, water en extra brandstof verstrekt. Nadat technici van de marine de motor hadden gerepareerd kon het bootje op eigen kracht verder varen.

Atalanta

De Evertsen vaart in de wateren bij Somalië als vlaggenschip van de EU-operatie Atalanta. Deze anti-piraterijmissie is drieledig: bescherming van door de VN ingehuurde schepen die voedselhulp naar Somalië brengen, beschermen van andere kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en langs de kust van Somalië én het actief voorkomen en verstoren van piraterij in het gebied.

In het kader van deze antipiraterij-taak waren de snelle marineboten die dag al 2 keer eerder ingezet. Eerst om een verdachte skiff te onderzoeken en daarbij bleek het niet om piraten te gaan. Daarna om bij een onverdacht vaartuig informatie in te winnen bij de bemanning.