Meer dan 100 nominaties voor Mensenrechtentulp

Dit jaar zijn er 116 mensenrechtenverdedigers genomineerd voor de grootste Nederlandse mensenrechtenprijs, de Mensenrechtentulp. De potentiële laureaten komen uit 63 landen over de hele wereld, en vertegenwoordigen alle geledingen van de samenleving, van een Europese parlementariër tot boeddhistische non.

“Ik ben blij met het grote aantal nominaties,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Dat toont aan hoezeer deze onderscheiding voor burgermoed wordt gewaardeerd.”

Nederland stelde de Mensenrechtentulp in als blijk van erkenning voor een man of vrouw die bijzondere morele moed heeft getoond bij het beschermen en bevorderen van de rechten van zijn of haar medeburgers. Verhagen reikt de Mensenrechtentulp maandag 9 november uit in de Ridderzaal.

Dit jaar zijn er 47 vrouwen en 69 mannen voorgedragen. Dat zijn er 12 meer dan vorig jaar. De meeste genomineerden komen uit India (7), Israël en de Palestijnse Gebieden (6), Argentinië (6) en Colombia (5).

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van journaliste Cisca Dresselhuys selecteert deze maand 3 potentiële laureaten. Uit die 3 kiest de Nederlandse regering de uiteindelijke winnaar van een bronzen beeldje en een individuele prijs van €10.000. Bovendien kan hij of zij een project van €100.000 voorstellen ter intensivering van zijn of haar werk als mensenrechtenverdediger.

In 2008 kreeg de Congolese mensenrechtenverdedigster Justine Masika de eerste Mensenrechtentulp. Zij komt op voor de rechten van slachtoffers van seksueel geweld.