Personele wijzigingen CTIVD

Mr. A.H. van Delden is benoemd tot voorzitter van de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD). Hij is sinds 1 januari 2008 lid van de CTIVD. Hij volgt mevr. mr. I.P. Michiels van Kessenich-Hoogendam op.

Zij heeft vanaf 2003 het voorzitterschap van de CTIVD bekleed.

Dhr. E.T. van Hoorn is benoemd tot lid van de CTIVD. Dhr. Van Hoorn heeft zijn carrière bij de politie afgesloten als korpschef van het politiekorps Brabant-Noord.

De CTIVD is een onafhankelijk toezichtorgaan dat het handelen van zowel de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) als de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) toetst aan de juridische kaders die er voor deze diensten bestaan.

De leden van de CTIVD worden benoemd bij Koninklijk Besluit op voordracht van de ministers van Algemene Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Defensie gezamenlijk voor een periode van zes jaar. Voor de benoeming van de leden wordt door de Tweede Kamer per vacature een voordracht gedaan van drie personen waaruit de ministers een keuze maken.