Stand van zaken islamitisch basisonderwijs

De terugvordering van bekostiging in het islamitisch onderwijs is na nader onderzoek naar boven bijgesteld met 1,6 miljoen euro. Er zijn geen nieuwe feiten geconstateerd.

Het aantal zeer zwakke scholen is toegenomen, het aantal zwakke scholen is afgenomen. De individuele verbetertrajecten en het overkoepelende traject zijn in volle gang. Dat schrijft staatssecretaris Dijksma vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

In november 2008 werd bekend gemaakt dat OCW een bedrag van 2,5 miljoen euro terugvordert aan onrechtmatig verkregen of bestede bekostiging, daar komt nu een bedrag van 1,6 miljoen euro bij. Voor euro 0,5 miljoen wordt dit verklaard uit het aanvullend onderzoek naar de uitgaven aan leerlingenvervoer. Voor het overige komt dit doordat voor de personele onrechtmatigheden een meer exacte vaststelling van de bedragen heeft plaatsgevonden. Er zijn geen nieuwe feiten geconstateerd. Eerder maakte OCW bekend meer dan 2 miljoen euro terug te vorderen. De totale voorgenomen terugvordering komt hiermee op 6,1 miljoen euro.

Sinds het rapport 'bestuurlijke praktijken' in november 2008 zijn er 3 zeer zwakke basisscholen bijgekomen en heeft 1 zeer zwakke school zich verbeterd. Het aantal zwakke islamitische basisscholen is afgenomen van 14 naar 12. De ene zwakke school is zeer zwak geworden, de andere zwakke school heeft zich verbeterd. De verbetering van de kwaliteit van besturen in het islamitisch onderwijs is een voorwaarde voor het oplossen van de problemen in het islamitisch onderwijs. De individuele scholen hebben met de inspectie bindende afspraken gemaakt over verbetering. Vanwege de concentratie zwakke en zeer zwakke scholen in het islamitisch onderwijs hebben de ISBO, de APS en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen een overkoepelende aanpak voor de verbetering van de kwaliteitsverbetering ontwikkeld.