Uitnodiging presentatie Koninginnedagonderzoeken in Apeldoorn en Den Haag

In verband met de gebeurtenissen op Koninginnedag 2009 zijn drie onderzoeken uitgevoerd.

Onder verantwoordelijkheid van het Openbaar Ministerie, Landelijk Parket is door de Dienst Nationale Recherche een strafrechtelijk onderzoek verricht.

De Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft op verzoek van de burgemeester en het college van burgemeester en wethouders van Apeldoorn feitenonderzoek gedaan naar de aspecten openbare orde en veiligheid tijdens de voorbereiding van Koninginnedag 2009, het verloop van de dag zelf en de hulpverlening.

De ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties hebben – als eindverantwoordelijken voor het Stelsel Bewaken en Beveiligen - de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) verzocht een onderzoek uit te voeren naar het functioneren van de beveiliging van de koninklijke familie voorafgaand en op 30 april 2009.

De onderzoeken zijn afgerond en worden gepresenteerd op vrijdag 4 september aanstaande.

Dit gebeurt voor een deel in Apeldoorn en voor een deel in Den Haag. Het Openbaar Ministerie en de Nationale Recherche zullen vanaf 13.30 uur de resultaten van het strafrechtelijk onderzoek presenteren.

Daarna zal de IOOV haar bevindingen uit het feitenonderzoek toelichten. Aansluitend zal de lokale driehoek welke bestaat uit burgemeester De Graaf van Apeldoorn, de hoofdofficier van Justitie van het parket Zutphen, de heer Goossens en de korpschef van de regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland, mevr. Roelofs, een reactie geven op de bevindingen van de IOOV.

Deze beide bijeenkomsten vinden plaats in het Stadhuis van Apeldoorn.

Minister-president Balkenende zal later op die middag in Den Haag, tijdens de reguliere persconferentie aansluitend aan de ministerraad, een eerste reactie geven namens het kabinet. Vervolgens zullen de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om 17.00 uur in Nieuwspoort de reactie van het kabinet op de resultaten van de drie onderzoeken toelichten.

Apeldoorn, Stadhuis, Marktplein 1 te Apeldoorn

12.45 uur: Ontvangst met broodjes in foyer van de raadszaal.

13.15 uur: Beschikbaar stellen materiaal ten behoeve van de blokken 1 en 2 (bij infobalie).

13.30 uur: Woord van welkom door burgemeester mr. G.J. de Graaf van Apeldoorn.

Blok 1:

13.35 uur: Presentatie onderzoeksresultaten Dienst Nationale Recherche.

13.50 uur: Gelegenheid voor de pers tot het stellen van vragen.

14.05 uur: Einde blok 1, aansluitend een korte pauze tot 14.10 uur.

Blok 2:

14.10 uur: Presentatie onderzoeksrapport van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid door het hoofd van de Inspectie, de heer mr. H.J.I.M de Rooij.

14.25 uur: Gelegenheid voor de pers tot het stellen van vragen aan de heer de Rooij.

14.35 uur: Eerste reactie op het rapport door de ‘lokale driehoek’. Aansluitend gelegenheid tot het stellen van vragen.

14.50 uur: Einde plenair deel perspresentatie. Gelegenheid voor 1-op-1 interviews met de Dienst Nationale Recherche, het Openbaar Ministerie en leden van de ‘lokale driehoek’.

Den Haag, gebouw Rijksvoorlichtingsdienst

Na afloop van de Ministerraad: eerste reactie door minister-president Balkenende.

Den Haag, Nieuwspoort (Lange Poten)

17.00 uur: Toelichting van de Ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de kabinetsreactie op de drie onderzoeksrapporten.

17.40 uur: Gelegenheid tot het stellen van vragen aan beide bewindslieden. Aansluitend gelegenheid voor 1-op-1 gesprekken.

18.15 uur: Einde “Haags” deel presentatie onderzoeksrapporten.