Nederland en VS gaan in Afghanistan nauwer samenwerken

Nederland gaat de samenwerking met de Verenigde Staten in Afghanistan intensiveren op het terrein van ontwikkelingssamenwerking. Dat zei minister Koenders na afloop van een gesprek met de nieuwe Amerikaanse vertegenwoordiger bij de NAVO, Ivo Daalder.

"De effectiviteit van de hulp in Afghanistan kan worden verbeterd door betere onderlinge afstemming tussen donorlanden. De Amerikaanse regering speelt daarbij een belangrijke rol", aldus Koenders. Daalder vroeg de Nederlandse regering het voortouw te nemen op het gebied van donorcoördinatie en ontwikkelingssamenwerking, vanwege de vooruitstrevende rol die de Nederlandse regering daarin speelt.

Koenders en Daalder bespraken de samenwerking tussen de NAVO-troepen (ISAF) en de Verenigde Naties (UNAMA). De Amerikaanse regering heeft veel belangstelling voor de wijze waarop Nederlandse militairen samenwerken met ontwikkelingsorganisaties en lokale overheid om sociaal-economische omstandigheden van de bevolking en de veiligheidssituatie in Uruzgan te verbeteren.