Roemeense minister brengt toch bezoek aan Nederland

Het bezoek van Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Diaconescu aan Nederland gaat donderdag gewoon door. Dat verklaarde minister Verhagen na een telefoongesprek met zijn ambtgenoot. De Roemeen bood zijn excuses aan voor de eerdere afzegging, die volgens hem op een misverstand berustte.

“Ik zie uit naar de gesprekken met mijn collega,” aldus minister Verhagen. “Ik zal de boodschap overbrengen dat Roemenië meer moet doen om corruptie en georganiseerde misdaad aan te pakken, en aandringen op snelle verbeteringen.”

Minister Diaconescu heeft donderdag zowel met minister Verhagen een ontmoeting als ook met staatssecretaris Timmermans en de leden van de Tweede Kamer. Vorige week liet staatssecretaris Timmermans (Europese Zaken) mede namens de ministers Verhagen (Buitenlandse Zaken) en Hirsch Ballin (Justitie) in een brief aan de Kamer weten dat het uitblijven van verbeteringen gevolgen zal hebben voor de uitkering van Europese fondsen aan Roemenië en buurland Bulgarije, en voor hun toetreding tot de Schengenzone.

Nederland reageerde met de brief op het voortgangsrapport dat de Europese Commissie in het kader van het Coöperatie en Verificatiemechanisme (CVM). De Europese Commissie heeft voor Bulgarije 21, en voor Roemenië 16 verbeterpunten aangedragen. Ook Nederland vindt concrete vooruitgang in beide landen met het oog op de geloofwaardigheid van de Europese Unie essentieel.