Slaan van de eerste paal voor het BioPartner Accelerator Leiden

Toespraak minister Van der Hoeven van Economische Zaken bij het slaan van de eerste paal voor het BioPartner Accelerator Leiden.

Dames en heren,

Op veel plaatsen wacht de bouw momenteel op betere economische tijden. Het is daarom met des te meer plezier dat ik vandaag de eerste paal mag slaan voor een nieuw, prestigieus project, hier op het Leiden Bio Science Park. En niet zo maar een project. Maar één waarin bouw, investeringen, innovatie, creativiteit, kennis èn ondernemerschap samen komen.

Een project dat niet alleen die broodnodige impuls geeft aan de bedrijfstak, maar sowieso ondernemerschap op een hoger plan tilt. Een bedrijfsverzamelgebouw waarin startende ondernemers, zo is althans de hoop en verwachting, uit kunnen groeien tot volwaardige bedrijven. Bedrijven die een substantiële bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. Die een positief effect hebben op economie en werkgelegenheid. Die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Life Sciences in Nederland in het algemeen en voor Leiden in het bijzonder. En die met gedegen onderzoek en kennis de markt van medicijnen, diagnostiek en vaccins op een nog hoger plan tillen.

Dames en heren,
De economie kwam wereldwijd krakend tot stilstand. Gelukkig gloort er weer wat licht. Maar hoewel de vrije val is gestopt, zijn we er nog lang niet uit. Herstel kunnen we als overheid niet afdwingen. Wel een duw in de goede richting geven. Onder meer door ondernemers - die tenslotte de motor van onze economie vormen - daar waar nodig te ondersteunen. Met maatregelen die bedrijven, vooral op korte termijn, lucht geven. Maar ook met het versterken van de Nederlandse hightech bedrijfs- en kennisinfrastructuur. Kortom door bedrijvigheid gericht te stimuleren en duurzame investeringen te bevorderen.

En eigenlijk komt dat alles samen in dit nieuwe onderdeel van het BioPartner Center Leiden. Een project waarin we gezamenlijk investeren. Voor de ene helft publiek: door universiteit en onderwijs, de provincie Zuid-Holland, gemeente Leiden, met een bijdrage van het Rijk en met Europees geld. De andere helft van het benodigde budget, en dat doet me in deze tijden helemaal deugd, komt uit privaat geld. Ik weet dat het de afgelopen maanden de nodige voeten in de aarde heeft gehad om de verdere financiering rond te krijgen. Banken zijn over het algemeen in deze tijden niet zo scheutig met het verlenen van kredieten.

De aanvankelijk geplande datum voor de officiële start moest vorig jaar zelfs nog worden opgeschort. Maar eind goed, al goed: Het is u gelukt, mijn complimenten. En - dat mag ook weleens gezegd worden - het doet mij bijzonder veel plezier dat u er tòch met de Rabobank uit gekomen bent. Een heel goede zaak dat deze bank uiteindelijk en juist in deze tijd bereid bleek de vereiste financieringsmiddelen ter beschikking te stellen. Dat geeft hoop! Want het gaat hier dan ook om niet zo maar een project. Het gaat om een bedrijfsverzamelgebouw: de Accelerator, die wat functie betreft, de reeds bestaande Incubators aanvult. Het zijn prachtige benamingen die, als je ze vertaalt, ook precies aangeven wat hier in het Leiden Bio Science Park letterlijk gebeurt en gaat gebeuren.

Eerst maar het begrip Incubator. Sta mij een dichterlijke vrijheid toe, en je zou het kunnen vertalen als een couveuse. Daar begint het immers voor veel starters vaak mee. Een couveuse waar het kindje - lees bedrijf - in gaat tot het levensvatbaar is en in de versnelling kan: Oftewel in de Accelerator. Zo stel ik me de activiteiten hier voor.

De Incubators bestaan al een paar jaar. Ze bieden huisvesting aan de starters en gezamenlijke faciliteiten. Voor iedere starter is de eerste fase cruciaal. Het is een tijd van onderzoeken, van plannen en keuzes maken. En dan maar hopen dat het de juiste beslissingen zullen zijn.

Voor de Life Sciences bedrijven zijn de eerste vijf tot tien jaar bepalend. Na vijf jaar zijn ze eigenlijk te groot voor de Incubators, maar vaak nog niet zo ver om in eigen huisvesting te kunnen investeren. Het is eigenlijk het verhaal van het servet en het tafellaken. Bedrijven kunnen in die fase nog wel wat hulp en ondersteuning kan gebruiken. Met de bouw van deze Accelerator wordt de bedrijven een passend vervolg geboden.

En dat gebouw verrijst hier dus de komende jaren. Een onderkomen met vier verdiepingen waar de bedrijven, die zich dan inmiddels hebben bewezen, verder kunnen doorgroeien. Ook hier met de nodigde faciliteiten. Het is goed voor de doorstroom en biedt zo ruimte voor nieuwe starters. Het voordeel van incubators en accelerators is niet alleen de combinatie van kantoor en laboratoriumruimte en de gezamenlijke faciliteiten, ook het feit dat men kan profiteren van elkaars kennis en netwerken. En dat alles in de nabijheid van de vele life sciences bedrijven hier op het park, de universiteit en het Leids Universitair Medisch Centrum. Ook biedt het studenten en scholieren 'kijkjes in de keuken', stages en zelfs ondernemingsperspectief.

In dit nieuwe gebouw zitten nog extra faciliteiten. Zoals een presentatieruimte waarin starters zich aan het (grotere) bedrijfsleven kunnen presenteren, en waar de wisselwerking tussen onderwijs en ondernemen kan worden bevorderd.

Veel van de startende bedrijven, die zo'n tien jaar geleden zijn begonnen, zijn in de tijd uitgegroeid tot serieuze spelers in de Life Sciences industrie. EZ heeft destijds, begin 2000, steun verleend aan toenmalige Biopartnerprogramma en daarmee de jonge life sciences sector gestimuleerd. Het ontstaan van Incubators was daarbij een doel. En zie, sommigen van de toenmalige starters zijn inmiddels zelfs beursgenoteerd.

Voor Economische Zaken blijft life sciences daarom een belangrijk innovatiespeerpunt dat we zullen blijven stimuleren. Zoals ondersteuning in de randvoorwaardelijke sfeer. In dat licht moet u de bijdrage van 10 miljoen euro van mijn ministerie zien in de kosten van een aantal verkeers- en ontsluitingsmaatregelen die noodzakelijk zijn voor de integrale ontwikkeling van het Leiden Bio Science Park. En niet te vergeten onze subsidieregeling Pieken in de Delta en onze steun aan het door de industrie zelf aangestuurde Innovatieprogramma Life Sciences Health.

Dames en heren,

Het valt in deze turbulente economische tijden voor veel ondernemers niet mee. Laat staan voor starters. Toch wil ik nogmaals benadrukken dat het juist nu uitermate belangrijk is dat ondernemers blijven ondernemen, blijven investeren en blijven innoveren.
Makkelijk zal het niet altijd zijn. Ik van mijn kant zeg u toe dat u kunt blijven rekenen op hulp en ondersteuning van de overheid.
Het is ons er alles aan gelegen te voorkomen dat kennis maar ook enthousiasme verloren gaan. Vooral in een sector als deze waar in potentie zoveel groei en innovatie aanwezig is.

Ik heb goede hoop. We hebben tenslotte eerder diepe dalen gekend waar we uiteindelijk altijd sterker uit kwamen. Of zoals de schrijver Vestdijk ooit schreef: 'Dat de geschiedenis zich herhaalt, is vooral daarom zo leerzaam, omdat zij zich nooit op dezelfde wijze herhaalt. Men kan dus even goed beweren, dat de geschiedenis altijd weer nieuw is'.

Ik wens u allen heel veel succes.Zo, en dan nu die eerste paal!