Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (7 september 2009 tot en met 10 september 2009)

Agenda publieke optredens minister Van der Hoeven en staatssecretaris Heemskerk van het ministerie van Economische Zaken (7 september 2009 tot en met 10 september 2009)

Minister Van der Hoeven

Minister Maria van der Hoeven brengt van 7 t/m 10 september 2009 een bezoek aan de Volksrepubliek China. Haar reis staat in het teken van het bevestigen van de goede economische relaties tussen Nederland en China.

Van der Hoeven zal op dinsdag 8 september in de stad Xiamen de openingsceremonie bijwonen van het CIFIT (China International Fair for Investment and Trade).Tevens zal zij daar het Nederlandse Paviljoen openen. Later die dag zal zij ook een keynote speech geven op het International Investment forum.
Verder zal zij de opening verzorgen van het "Holland Seminar on durable energy and CO2 emissions" en daar een keynote speech geven onder de titel: 'Schone energiepolitiek; een bijdrage vanuit Nederland'. In Xiamen zal zij ook een ontmoeting hebben de Chinese minister van handel dhr. Chen Deming en een lid van het Chinese State Council.

In Beijing zal de minister op woensdag 9 september samen met KNAW-president Robbert Dijkgraaf een ontmoeting hebben met Chinese alumni die hun Phd-schap hebben afgerond in Nederland. Tevens zal er met de Chinese minister van Energie dhr. Zhang Guobao een Memorandum Of Understanding worden ondertekend op het gebied van energiesamenwerking. Het MOU moet leiden tot een intensievere samenwerking tussen Nederland en China op het gebied van energiebesparing, energiezekerheid, hernieuwbare energie, transport en infrastructuur;

In Shanghai zal de ministerdonderdag 10 september het R&D centrum van Philips bezoeken. Tevens zal zij het in aanbouw zijnde Nederlandse paviljoen van de Wereldexpo bezoeken.Daarnaast staan ontmoetingen op het programma met in China actieve Nederlandse bedrijven op het gebied van onder andere energie, havenontwikkeling en -management. Verder zal worden gesproken met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven als Shell, KLM en Heineken over zakendoen in China. Een bedrijfsbezoek aan Shanghai Electric een grote producent van elektrische apparaten en machines voor de energie-industrie besluit haar bezoek aan China.

In 2008 importeerde Nederland voor 25,3 miljard euro aan Chinese producten en exporteerde Nederland voor 3,8 miljard euro naar China.
Voor de pers: Hans van der Vlies, woordvoerder Van der Hoeven, 06-52098696, h.vandervlies@minez.nl

Staatssecretaris Heemskerk

Van maandag 7 september tot en met donderdag 10 september as. brengt staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) een bezoek aan de Verenigde Staten (V.S.). Na bezoeken aan Boston (7 september) en Albany (8 september) bezoekt Heemskerk New York (9 en 10 september) in het kader van NY400. Het eerste deel van het bezoek van Heemskerk staat in het teken van het uitbouwen van de banden met (bestaande) Amerikaanse investeerders in Nederland. Heemskerk bezoekt hiertoe een aantal Amerikaanse bedrijven in de regio rond Boston en Albany. "Buitenlandse investeerders zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Ze zorgen voor werkgelegenheid en zijn innovatief. De V.S. is al lang de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Naast het aantrekken van nieuwe investeringen uit de V.S. is het belangrijk dat we ook actief werken aan behoud en uitbouw van de bestaande Amerikaanse investeringen in Nederland, vandaar dit soort bezoeken" aldus Heemskerk.
Na het bezoek aan Boston en Albany bezoekt Heemskerk New York in het kader van 400 jaar Nederlands-Amerikaanse relaties (NY400). Voor Heemskerk staan de festiviteiten daarbij vooral in het teken van het promoten van de Nederlandse watersector, de financiële sector, de creatieve sector en het toerisme. Zo wordt op 9 en 10 september een groot waterseminar georganiseerd. Ook spreekt Heemskerk samen met Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met de Port Authority van New York en New Jersey om, in aanwezigheid van het Nederlands en Amerikaans bedrijfsleven, te bekijken waar Nederland een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de kustlijn van Zuid West Brooklyn. Op 10 september is er verder in samenwerking met o.a. de VEB een financiële dag georganiseerd over onder meer de crisis en de toekomst van de financiële sector. Ook de promotie van Nederland als financieel centrum en kenniscentrum op pensioengebied krijgt hierbij aandacht.
Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, woordvoerder Heemskerk, 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Directie Communicatie: (070) 379 6442.