De Vries bezoekt NH90-helikopterfabriek

Staatssecretaris Jack de Vries heeft vandaag een tweedaags werkbezoek aan AgustaWestland afgerond. Dit bedrijf produceert de NH90-helikopter. In Milaan worden 20 van deze helikopters gebouwd voor Nederland.

De Vries wilde zich persoonlijk laten informeren over de stand van zaken. De bewindsman had in Italië ondermeer een bespreking met de bestuursvoorzitter van AgustaWestland, Bruno Spagnolini. Ook bracht hij een bezoek aan de hallen waar de ‘Nederlandse’ helikopters gemaakt worden.

Europees project

Het helikopterproject NH90 is een Europees samenwerkingsproject voor de ontwikkeling en bouw van een middelzware helikopter. Nederland neemt sinds 1991 deel aan het project, waaraan ook België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Portugal meedoen. De bedrijven die betrokken zijn bij het ontwerp, de ontwikkeling en de productie van de NH90 zijn het Italiaanse AgustaWestland, het Duits/Franse Eurocopter en het Nederlandse bedrijf Stork-Fokker.

De helikopter wordt geproduceerd in 2 varianten. Eén variant wordt specifiek geproduceerd voor transporttaken. De tweede variant is voor maritieme operaties, de zogenoemde NATO Frigate Helicopter (NFH).

Tijdelijke configuratie

In 2000 sloot Nederland een contract voor de levering van 20 NFH’s ter vervanging van de Lynx-helikopters. Vertraging in de ontwikkeling van de NH90 heeft al enkele malen geleid tot uitstel van de aflevering van het eerste toestel voor Nederland.

Op voorstel van de industrie stemden de deelnemende landen in met de levering van enkele helikopters in een tijdelijke configuratie. De gevolgen van de vertraging van de NFH in de eindconfiguratie worden hierdoor beperkt: er kan dan alvast begonnen worden met opleiding, training en de uitvoering van kustwachttaken. Staatssecretaris De Vries heeft de Tweede Kamer hierover deze zomer geïnformeerd.