Excellentie in de masterfase

Masteropleidingen kunnen tijdelijk gebruik maken van selectie en collegegeldverhoging voor studenten binnen het Sirius Programma.

Studenten kunnen het collegegeld, inclusief eventuele verhoging, lenen. Met het oog op de internationale concurrentie krijgen instellingen bovendien de mogelijkheid om excellente studenten dispensatie van de verhoging te verlenen. De ministerraad is hiermee op verzoek van minister Plasterk akkoord gegaan.

Het besluit is een reactie op het eindrapport van de commissie 'Ruim Baan voor Talent', waarin de uitkomsten van experimenten van selectie van studenten, flexibele toelating en collegegeldverhoging is beschreven. Experimenten met selectie en collegegeldverhoging binnen het Sirius Programma kunnen betrekking hebben op opleidingen, maar ook op programma's binnen opleidingen.

Het Sirius Programma is gericht op excellentie in het hoger onderwijs en wordt gefinancierd uit het Fonds Economische Structuurversterking (aardgasbaten). Het eerste deel van het programma is in 2008 gestart en heeft betrekking op de bacheloropleidingen. Op basis van dit besluit kunnen de bacheloropleidingen die hieraan deelnemen nu ook op voorwaarde gebruik maken van selectie.
Het tweede deel van het programma voor masteropleidingen start in 2010.