Grootste communicatieoefening verbindt krijgsmachten

Combined Endeavor is ’s werelds grootste militaire oefening op het gebied van communicatie en informatie-uitwisseling tussen internationale krijgsmachten. De oefening, gisteravond symbolisch van start gegaan met het hijsen van 20 nationale vlaggen, kent diverse primeurs. Het doel is het bevorderen van de onderlinge samenwerking van de diverse landen.

Eén van de primeurs is dat de oefening tegelijkertijd wordt geleid vanaf 3 locaties: de Nederlandse Marnewaard, Banja-Luka in Bosnië-Herzegovina en Frederica in Denemarken. Aan Combined Endeavor, geleid door het United States European Command, nemen ruim 1200 mensen uit 42 landen deel. Onder de ruim 350 deelnemers in Nederland bevinden zich militairen van diverse NAVO-landen, zogenoemde ‘partnership for peace’ landen en vertegenwoordigers van organisaties zoals de NAVO, TNO en de Nederlandse openbare orde en veiligheidssector.

Systemen verbonden

Om de onderlinge connectiviteit van de verschillende militaire communicatie- en informatiesystemen te testen, worden de systemen gekoppeld. De gegevens die de diverse tests opleveren worden opgeslagen in een archief. Dit archief kan vervolgens bij een daadwerkelijke samenwerking gebruikt worden om sneller een werkend communicatie- en informatienetwerk te bouwen tussen de diverse partners.

Militaire eenheden werken nu al veelvuldig samen met internationale partners tijdens buitenlandse missies en operaties. Ook tijdens nationale operaties werkt Defensie met andere, civiele instanties zoals politie, brandweer en de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Voor een goede samenwerking tussen nationale en internationale partners is een goede communicatie en informatie-uitwisseling cruciaal.