Huizinga en Cramer combineren verdieping IJssel met Hoogwatergeul bij Kampen

Staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat stelt 167 miljoen euro beschikbaar voor aanleg van de hoogwatergeul bij Kampen. Minister Cramer van VROM draagt 22 miljoen euro bij aan het project bestemd voor gebiedsontwikkeling met woningbouw en natuur. In de plannen voor Ruimte voor de Rivier zou de IJssel al verdiept worden om de waterveiligheid te vergroten. Nu is besloten om daarnaast mee te werken aan de aanleg van de hoogwatergeul om ook op de langere termijn beschermd te blijven tegen het water en gebiedsontwikkeling te stimuleren.

Door nu aan de verdieping een hoogwatergeul toe te voegen wordt rekening gehouden met de klimaatverandering die nog hogere rivierafvoeren kan veroorzaken. De hoogwatergeul is vroeg of laat nodig om ook bij hogere rivierafvoeren in de toekomst aan de veiligheidseisen te voldoen. Door deze projecten nu te combineren scheelt dit in de totale kosten en ontstaat er ruimte voor woningbouw, recreatie en natuurontwikkeling in de regio. Hiermee sluit het project aan op de Nota Ruimte. Bovendien geeft het invulling aan het advies van de Deltacommissie en aan het ontwerp Nationaal Waterplan: waar mogelijk en kosteneffectief maatregelen nemen voor hogere rivierafvoeren.

Eerdere vrees dat de geul bij een dijkdoorbraak in Kampen juist meer slachtoffers zou veroorzaken blijkt ongegrond. Onafhankelijk onderzoek wijst uit dat de waterveiligheid ook in Kampen is geborgd. Uiteraard blijven de keringen rondom Kampen aan de wettelijke eisen voldoen. Voor de locaties waar de gevolgen van een onverhoopte dijkdoorbraak toe zouden kunnen nemen werkt de provincie maatregelen uit.

De aanleg van de hoogwatergeul kost bijna 300 miljoen euro. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat draagt 167 miljoen euro bij aan de geul. Daarnaast reserveert het ministerie van VROM 22 miljoen uit het Nota Ruimte budget omdat door de aanleg van de geul ruimte ontstaat voor een nieuwe woonwijk met circa 1100 woningen aan water, een nieuwe vaarverbinding, circa 350 hectare nieuwe bijzondere natuur en mogelijkheden voor recreatie. Vanwege de kansen voor deze gebiedsontwikkeling trekken de provincie en de gemeente Kampen circa 105 miljoen euro uit. Daarnaast hebben het Rijk en de provincie al geïnvesteerd in aanpassing van de Hanzelijn om de aanleg van een hoogwatergeul mogelijk te maken.

In 2010 moeten de ruimtelijke plannen worden afgerond en vervolgens gaan deze de inspraak in. Na afronding van de plannen worden deze getoetst en besluit de staatssecretaris definitief over de bijdrage van Verkeer en Waterstaat. Naar verwachting kan in 2013 de schop de grond in. In 2015 kunnen de zomerbedverdieping en de geul klaar zijn.