Kabinet: karakter Koninginnedag behouden

Het kabinet wil niet dat het open en feestelijk karakter van Koninginnedag wezenlijk verandert. Het kabinet blijft zich inzetten voor een evenwicht tussen feestelijkheid en veiligheid tijdens nationale evenementen.

Dit schrijven de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (BZK) in reactie op onderzoeken naar de gebeurtenissen op Koninginnedag 2009.

'Ongedwongen karakter'

Het kabinet hecht aan het open en feestelijk karakter van Koninginnedag, zei minister-president Balkenende na afloop van de ministerraad.

'Het is goed ook om vandaag, nu de analyses bekend zijn, nog eens duidelijk aan te geven dat wij hechten aan dat ongedwongen karakter van Koninginnedag. Een feest voor iedereen, en dat willen we graag zo houden.'

Er moet volgens Balkenende ook aandacht zijn voor de beveiligingsaspecten: 'Dat het een mooi feest kan zijn, maar ook dat het een veilig feest kan zijn.'

Aanslag

De Nationale Recherche, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) en de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV) hebben afzonderlijk onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen.

Er zijn aanknopingspunten voor het vermoeden dat Karst T. een aanslag wilde plegen op leden van de koninklijke familie. Het is echter niet vast te stellen of zijn aanslag daadwerkelijk was gericht op het leven van de leden van de koninklijke familie.

Volgens de Nationale Recherche ging het om een eenmansactie waarvoor slechts enkele voorbereidingen waren getroffen. Ook is het onwaarschijnlijk dat hij vanuit bepaalde ideologische motieven heeft gehandeld.

Beveiliging

De NCTb en de IOOV constateren dat er vooraf geen informatie was waaruit had kunnen blijken dat Karst T. een potentieel gevaar was.

De beveiliging van Koninginnedag 2009 was grondig voorbereid en is vrijwel geheel uitgevoerd zoals vooraf beoogd. Toch is een aanslag als deze niet te voorkomen, aldus de bewindslieden.

Wel vinden zij dat de regie en de afstemming tussen de partijen bij nationale evenementen moet worden versterkt.

Ook zijn er verbeteringen nodig in de uitvoering van stelsel Bewaken en Beveiligen en in het proces om het dreigingsniveau te bepalen.

Het kabinet benadrukt dat de werking van het stelsel nooit alle risico's kan uitsluiten. Dit zou volgens de bewindslieden leiden tot draconische beveiligingsmaatregelen. Wel kunnen bij de voorbereiding van de beveiliging alternatieve maatregelen nodig zijn, aldus de bewindslieden.