Kabinet: thuiskopievergoedingen niet omhoog

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie mee ingestemd om de bestaande thuiskopieregeling te bevriezen tot 2013. Dit houdt in dat er de komende drie jaar geen nieuwe thuiskopievergoedingen komen op bijvoorbeeld dvd-harddiscrecorders en mp3-spelers. De vergoedingen zijn ingesteld als compensatie voor het maken van kopieën voor eigen studie of gebruik van beschermde werken zoals muziek en films. Stichting De Thuiskopie int en verdeelt de gelden voor en aan rechthebbenden.

Het kabinet vindt het niet wenselijk om het bestaande stelsel ingrijpend te wijzigen of uit te breiden in afwachting van de uitkomst van de discussie over de toekomst van het thuiskopiestelsel naar aanleiding van het rapport van de parlementaire werkgroep auteursrechten. De werkgroep stelt onder meer voor om de heffing op alle informatiedragers - waaronder cd's en minidisks - stapsgewijs in drie jaar terug te brengen naar nul. In die tijd moet het voor de entertainmentindustrie mogelijk zijn zelf businessmodellen op te zetten om op internet geld te verdienen.

In aansluiting op de door de werkgroep voorgestelde periode is gekozen voor een voortzetting van de bevriezing tot 2013. Deze langere periode geeft gelegenheid om het debat over de toekomst van het stelsel te voeren en eventuele daaruit voortvloeiende maatregelen in gang te zetten. Het kabinet bereidt nog een reactie voor op het rapport van de parlementaire werkgroep.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het ontwerpbesluit voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het besluit wordt openbaar bij publicatie in het Staatsblad.