Staatssecretaris Heemskerk naar de Verenigde Staten van 7 t/m 10 september

Staatssecretaris Heemskerk naar de Verenigde Staten van 7 t/m 10 september

Van maandag 7 september tot en met donderdag 10 september as. brengt staatssecretaris Frank Heemskerk (Buitenlandse Handel) een bezoek aan de Verenigde Staten (V.S.). Na bezoeken aan Boston (7 september) en Albany (8 september) bezoekt Heemskerk New York (9 en 10 september) in het kader van NY400.

Het eerste deel van het bezoek van Heemskerk staat in het teken van het uitbouwen van de banden met (bestaande) Amerikaanse investeerders in Nederland. Heemskerk bezoekt hiertoe een aantal Amerikaanse bedrijven in de regio rond Boston en Albany. "Buitenlandse investeerders zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Ze zorgen voor werkgelegenheid en zijn innovatief. De V.S. is al lang de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Naast het aantrekken van nieuwe investeringen uit de V.S. is het belangrijk dat we ook actief werken aan behoud en uitbouw van de bestaande Amerikaanse investeringen in Nederland, vandaar dit soort bezoeken" aldus Heemskerk.

Na het bezoek aan Boston en Albany bezoekt Heemskerk New York in het kader van 400 jaar Nederlands-Amerikaanse relaties (NY400). Voor Heemskerk staan de festiviteiten daarbij vooral in het teken van het promoten van de Nederlandse watersector, de financiële sector, de creatieve sector en het toerisme. Zo wordt op 9 en 10 september een groot waterseminar georganiseerd. Ook spreekt Heemskerk samen met Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam met de Port Authority van New York en New Jersey om, in aanwezigheid van het Nederlands en Amerikaans bedrijfsleven, te bekijken waar Nederland een rol kan spelen bij de ontwikkeling van de kustlijn van Zuid West Brooklyn. Op 10 september is er verder in samenwerking met o.a. de VEB een financiële dag georganiseerd over onder meer de crisis en de toekomst van de financiële sector. Ook de promotie van Nederland als financieel centrum en kenniscentrum op pensioengebied krijgt hierbij aandacht.

Achtergronden
De Nederlandse kolonisten brachten naast openheid en tolerantie vooral ook vrijhandel naar de V.S. Deze gedeelde waarden binden de VS en Nederland tot op de dag van vandaag en legden de basis voor onder meer 'The American Dream'. De V.S. is inmiddels al jaren de grootste buitenlandse investeerder in Nederland. Zo hielp de Netherlands Foreign Investment Agency (onderdeel van Economische zaken) in 2008 bij bijna 70 Amerikaanse investeringsprojecten. Hiermee nemen Amerikaanse investeringsprojecten ruim 80% van het totale investeringsbedrag (> euro 530 mln.) voor hun rekening. Op zijn beurt is Nederland de derde investeerder in de V.S.. Op het gebied van financiën en verzekeringen is Nederland zelfs de grootste investeerder. Waar het gaat om export voert Nederland jaarlijks voor zo'n 17,4 miljard euro uit naar de V.S. Qua invoer uit de V.S. in Nederland gaat het om ca. 23,9 miljard euro. Nederland is hiermee een van de belangrijkste handels- en investeringspartners van de V.S.

Meer informatie (niet voor publicatie):
Zie http://www.ny400.nl/ voor meer informatie over NY400. Voor dagelijkse berichten van Heemskerk tijdens de reis zie http://www.ez.nl/. Voor de pers: Edwin van Scherrenburg, Persvoorlichter, 070-3796464 of 06-15028924, e.v.vanscherrenburg@minez.nl