Defensie brengt eerbetoon aan gevallen collega's

Verschillende eenheden van Defensie ondersteunen op maandag 7 september de herdenking bij het Nationaal Indië Monument in Roermond. Daar worden de militairen herdacht die in de periode 1945-1962 sneuvelden in Nederlands-Indie of Nieuw-Guinea.

De militaire parade en ceremonie worden geleid door het Regionaal Militair Commando Zuid van de Koninklijke Landmacht. De kapel van de Koninklijke Luchtmacht verzorgt de muzikale omlijsting en een eredetachement bestaande uit luchtmachtmilitairen van Vliegbasis Volkel treedt bij het monument aan.

Ook zijn militairen van de Koninklijke Marechaussee, 13 Gemechaniseerde Brigade van de landmacht en het Korps Nationale Reserve aanwezig om de herdenking te ondersteunen.

Bij de herdenking voeren 4 F-16’s van vliegbasis Volkel een fly-by uit. Zij vliegen laag over het monument en doen dit in de zogenoemde missing-man-formation. Hierbij verlaat één van de jachtvliegtuigen de formatie als symbool voor de gevallenen.

Monument

Het Nationaal Indië Monument 1945-1962 herinnert aan de ruim 6.200 Nederlandse militairen die in het voormalig Nederlands-Indië of Nieuw-Guinea zijn gesneuveld. Bij het monument wordt jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden.