Antwoorden op kamervragen van Jan de Vries en Knops over het weigeren van het bestuur van Zorggroep Noord- en Midden-Limburg tot loonmatiging

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MEVA-K-U-2939149

7 september 2009

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Jan de Vries en Knops (CDA) overhet weigeren van het bestuur van Zorggroep Noord- en Midden-Limburg tot loonmatiging(2009Z11683).

Hoogachtend,

de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker


Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Jan de Vries en Knops over het weigeren van het bestuur van Zorggroep Noord- en Midden-Limburg tot loonmatiging.

(2009Z11683)


Vraag 1

Bent u bekend met het bericht 1) dat het bestuur van de Zorggroep Noord- en Midden-Limburg de roep om loonmatiging heeft genegeerd? Zo ja, deelt u de mening dat het onwenselijk is dat een bestuurder beloond wordt ruimschoots boven de zgn. Balkenendenorm, en zelfs ruimschoots boven de recent voorgestelde maximumnorm van Nederlandse Vereniging van Toezichthouders in Zorginstellingen (NVTZ) en de Vereniging van bestuurders in de zorg (NVZD)?

Antwoord 1

Ja. Zie verder mijn antwoorden op de vragen 1 en 2 van de vragenset van de SP over ditzelfde onderwerp.

Vraag 2

Deelt u de mening dat het onverantwoordelijk is dat één van de best betaalde zorgmanagers van Nederland bezwaren tegen de hoogte van de beloning, geuit door vakbonden en werknemers, niet serieus neemt? Bent u bereid de desbetreffende Raad van Toezicht hierop aan te spreken?

Antwoord 2

Zie mijn antwoorden op de vragen 1 en 2 van de vragenset van de SP over ditzelfde onderwerp.

Refererend aan het gesprek dat ik vorig jaar met de voorzitter van de Raad van Toezicht van de Zorggroep heb gevoerd over de honorering van de leden van de Raad van Bestuur zal ik daar opnieuw aandacht vragen voor mijn zorgen over een maatschappelijk verantwoorde beloning in de top van zorginstellingen. De vragensets die u en de SP over de Zorggroep hebben gesteld, zal ik daarbij onder de aandacht brengen, evenals mijn antwoorden.

Vraag 3

Deelt u tenslotte de mening dat, hoewel de vrijblijvendheid in de hoogte van de beloning door middel van de Beloningscode teruggedrongen is, de verleiding nog te groot is om boven het reguliere maximum te gaan verdienen? Wanneer ontvangt de Kamer uw oordeel over de Beloningscode?

Antwoord 3

Zie mijn antwoord op vraag 3 van de vragenset van de SP over ditzelfde onderwerp. Pas na inwerkingtreding van de wet heb ik in juridische zin een instrument om sancties te treffen. Dat neemt niet weg dat ik van oordeel ben dat het ontvangen salaris waar het in deze vragen over gaat, te hoog is in het licht van een maatschappelijk verantwoord beloningsniveau.

1) Limburgs Dagblad, 16 juni 2009: “Bestuur Zorggroep wil loon niet matigen”

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Leijten (SP), ingezonden 18 juni 2009 (vraagnummer 2009Z11682)