Cramer start bouw zoneiland

Minister Cramer (Ruimte en Milieu) sloeg woensdag 9 september de eerste paal voor de aanleg van een eiland met 7.000 vierkante meter zonnecollectoren. Het gaat voldoende warmte leveren voor een miljoen keer douchen per jaar.

Energiebedrijf Nuon bouwt het zogenaamde Zoneiland in de duurzame Almeerse nieuwbouwwijk Noorderplassen-West. Het wordt een van de grootste collectorenvelden ter wereld.

De zonnecollectoren leveren warm water. Dat pompt Nuon naar het stadswarmtenet dat de naastgelegen wijk voorziet van verwarming en warm tapwater. Zoneiland voorziet daar in de behoefte van ongeveer 10 procent van de 2700 woningen. De overige 90 procent levert Nuon met milieuvriendelijke restwarmte uit de elektriciteitscentrale in Almere Stad.

In totaal levert het eiland vanaf 2010 bijna 10.000 gigajoules aan duurzame energie, genoeg voor een miljoen keer douchen per jaar. Bovendien zorgt het voor de helft minder uitstoot van CO2.

Samenwerking

Het eiland komt tot stand met bijdragen van de Europese Unie, de Gemeente Almere, energiebedrijf Nuon en de wijkbewoners.