Haagse stichting winnaar Alfabetiseringsprijzen 2009

De Stichting Ontmoeting met Buitenlandse Vrouwen (OBV) uit Den Haag is de winnaar geworden van de zesde editie van de Nationale Alfabetiseringsprijzen.

Dat heeft staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vandaag - tijdens de Wereld Alfabetiseringsdag - in Zeist bekend gemaakt. De stichting organiseert 'taalontmoetingen' voor allochtone vrouwen die nog te weinig deel uit maken van de samenleving. "De beheersing van de Nederlandse taal opent deuren tot de samenleving. Prachtig om te zien hoe dit project hier aan bijdraagt", aldus staatssecretaris Van Bijsterveldt.

In het project van de Haagse stichting kunnen vrouwen thuis taalles krijgen door een vrijwilligster of deelnemen aan een coachingstraject buitenshuis. Op die manier worden vrouwen in kleine groepjes voorbereid op inburgering en deelname aan de samenleving. De bedoeling is dat zij uiteindelijk naar een regulier educatietraject en inburgeringscursus doorstromen. Ongeveer 65% van de deelneemsters startten daadwerkelijk hiermee.

De veldjury en vakjury roemden het project om de concrete resultaten, de goede inzet van vrijwilligers en de professionele aanpak. Bij de beoordeling van de projecten keek de jury onder meer naar de voorbeeldwerking van het project, de samenwerking van diverse partijen (provincie, gemeente, bedrijf, roc), de geleverde inspanning en de behaalde resultaten.

De alfabetiseringsprijzen zijn ingesteld door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kader van het. Aanvalsplan Laaggeletterdheid "Van A tot Z betrokken". De prijzen worden uitgereikt aan projecten die op een bijzondere of aansprekende wijze bijdragen aan alfabetisering. Naast een hoofdprijs worden er prijzen uitgereikt in vijf categorieën. Aan de hoofdprijs is een bedrag van 15.000 euro verbonden.

Het aantal inzendingen voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen was dit jaar verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ook de diversiteit van de projecten is dit jaar verrassend groot.