Wijkbezoek Rotterdam: Overschie investeert in jongeren

De deelgemeente Overschie in Rotterdam organiseert in deze aandachtswijk veel activiteiten voor jongeren. Vooral voor jongeren die zelf met goede ideeën komen. Zij laten zien dat het mogelijk is én dat het loont om positief te zijn.

Verveling, de moeilijke overstap van vmbo naar mbo en het ontbreken van een positief voorbeeld. Dat zijn volgens projectmanager Mark Riemens van het jongerenpanel Overschie de belangrijkste factoren voor vroegtijdig schoolverlaten, wangedrag en criminaliteit. Het jongerenpanel probeert hier wat aan te doen. Tijdens zijn wijkbezoek aan Overschie op 7 september 2009 sprak minister Van der Laan in het 'Prachthuis' met jongeren die in dit panel actief zijn. Eén van hen is Mohamud Osman. Hij begeleidt jongeren bij het aanvragen van studiefinanciering. 'Er zijn in Overschie veel éénoudergezinnen', vertelt Mohamud. 'Maar de Informatie Beheer Groep heeft de gegevens van beide ouders nodig. Ik help de jongeren om toch geld te krijgen.' De minister noemt Mohamuds werk 'heel zinnig'.

Fluiten

De 'Overschie-bus' bracht Van der Laan aan het begin van zijn wijkbezoek naar het sport- en speelpark Levenslust. De prachtige, grote speeltuin is op 10 juli officieel geopend door burgemeester Aboutaleb. Op het sportveld werd een voetbalclinic gegeven, waarbij de minister als scheidsrechter op mocht treden. 'Die mannen zijn zo sportief, ik hoef helemaal niet te fluiten', klonk het vanaf het veld.

Woestijn

Een eindje verderop kreeg de minister een uitleg van de deelgemeente en van de woningcorporatie Woonstad over de eenzijdige woningvoorraad in Overschie en de plannen voor herstructurering. Het milieu speelt daarbij een grote rol. Overschie wordt doorsneden door de rijksweg A13 en ten zuiden begrensd door de snelweg A20. Dat zorgt voor problemen met geluid en luchtkwaliteit. Vanwege de strenge normen liepen de bouwplannen op de aangewezen plek in Kleinpolder, in de volksmond 'de woestijn' genoemd, flinke vertraging op. 'Ik zal aan mijn buurvrouw Cramer doorgeven dat ze hier moet komen kijken', zegt van der Laan toe.