EU en VS moeten samen optrekken in het Midden-Oosten

De Europese Unie en de Verenigde Staten zullen samen optrekken om het vredesproces in het Midden-Oosten snel te hervatten. Dat verklaarde minister Verhagen na een werklunch in Den Haag met de Zweedse EU-voorzitter Bildt en zijn Britse ambtgenoot Milliband.

“Als het tot een vredesakkoord komt, moeten de landen van de Europese Unie al het mogelijke doen voor de uitvoering,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “De EU moet nu al gaan kijken op welke manier dat kan: met hulp voor de opbouw van Palestijnse staatsinstellingen, toegang tot de Europese markt, maar wellicht ook met een Europese veiligheidsmissie.”

De ministers betreuren de aankondiging van Israël voor de bouw van nieuwe woningen in de bezette gebieden op de Westelijke Jordaanoever. Ze spraken de hoop uit dat de besprekingen tussen Israël en de VS over een bouwstop snel resultaat opleveren.

“Tegelijkertijd kunnen de Arabische landen meer doen om te laten zien dat het ze ernst is met de uitvoering van het Arabisch vredesinitiatief en de normalisering van de relaties met Israël,” verklaarde Verhagen.