Hulp bij aanpak verloederde tuinen

Hoe kunnen gemeenten en woningcorporaties verloederde tuinen aanpakken? Dat staat in de nieuwe handreiking 'Aanpak verloederde tuinen'.

Verloederde tuinen zijn bewoners vaak een doorn in het oog. Ze doen de leefbaarheid in de wijken teniet. Met de handreiking kunnen gemeenten en corporaties deze ergernis tegengaan. Bijvoorbeeld door gesprekken te voeren.

Maar ook met juridische maatregelen zoals handhaving, een last onder dwangsom of bestuursdwang. Een verhuurder kan de kosten van een herstelling verhalen als servicekostenpost. En in het uiterste geval kan de rechter de huurovereenkomst wegens wanprestatie ontbinden.

Voorbeelden

In de handreiking staat ook een aantal goede voorbeelden. Zo houdt de gemeente Groningen elk jaar de actie Lentekriebels, waarbij buurtbewoners gezamenlijk hun omgeving schoonmaken.

In Apeldoorn heeft de corporatie De Goede Woning met het project Code Groen in de roos geschoten. Daarbij zijn tal van groenprojecten bedacht en uitgewerkt.

En wooncorporatie Wonion uit het oosten van het land organiseert een tuinwedstrijd, waarbij de winnaar een geldprijs in het vooruitzicht wordt gesteld.

Toegezegd

De VROM-inspectie heeft een handreiking een 'Aanpak verloederde tuinen' opgesteld. Minister Van der Laan had deze toegezegd tijdens een wijkbezoek aan de aandachtswijk 'de Velve Lindenhof' in Enschede.
De bewoners van deze wijk vinden de verloerderde tuinen en het ontbreken van handhaving door woningcorporaties één van de grootste ergernissen. Ook in andere steden speelt dit.