Klijnsma: 75 miljoen euro aan Europees geld voor aanpak jeugdwerkloosheid

Er komt tot en met 2011 vanuit het Europees Sociaal Fonds (ESF) 75 miljoen euro beschikbaar voor maatregelen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Het geld is onder meer bedoeld voor scholing en het aan de slag helpen van jongeren. Eerder trok het kabinet al 250 miljoen euro uit voor bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kondigt de bijdrage vanuit het ESF vandaag aan bij de ondertekening van convenanten met 24 regio’s om de jeugdwerkloosheid aan te pakken. Binnenkort tekent zij met de resterende zes regio’s overeenkomsten in de strijd tegen de jeugdwerkloosheid. De regionale afspraken vormen een belangrijk onderdeel van het actieplan van het kabinet ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid en vloeien voort uit de door het ministerie van SZW en de VNG georganiseerde Jeugdtop, waarvoor gemeenten en sociale partners in juni van dit jaar bij elkaar kwamen in Den Haag.

Het ESF-geld is beschikbaar voor de opleidingsfondsen van de verschillende beroepssectoren en de dertig gemeenten die een voortrekkersrol hebben bij de aanpak van de jeugdwerkloosheid. Zij coördineren de aanvraag voor hun regio. De 75 miljoen euro is onderdeel van de Subsidieregeling ESF 2007-2013. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert de regeling uit.

De dertig gemeenten met een voortrekkersrol bij de bestrijding van de jeugdwerkloosheid zijn: Alkmaar, Almere, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Den Haag, Doetinchem, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Goes, Gouda, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Tiel, Tilburg, Utrecht, Venlo, Zaanstad, Zwolle.