Nederland en China gaan kennis uitwisselen op energiegebied

Nederland en China gaan nauwer samenwerken op het gebied van energie-onderzoek. Dat hebben minister Van der Hoeven en haar Chinese collega Zhang Guobao woensdag 9 september 2009 in Beijing afgesproken. De samenwerking is vastgelegd in een Memory of Understanding (MoU).

Minister Van der Hoeven toont zich ingenomen met de overeenkomst. 'Nederland kijkt met grote belangstelling naar de snelle ontwikkelingen op energiegebied in China. Want hoewel de verschillen tussen beide landen onmiskenbaar zijn, zijn er ook sterke overeenkomsten. Zowel China als Nederland zijn deels afhankelijk van het buitenland voor de levering van energie. En beide landen hebben een duidelijke behoefte aan meer duurzame vormen van energiegebruik. Bij beide uitdagingen kunnen we van elkaar leren, en gezamenlijk onderzoek doen naar schonere technologieën. Dit MoU levert daaraan een bijdrage.'

Kennisoverdracht

In het MoU staan afspraken over gezamenlijke onderzoeksprojecten naar schonere energievormen,kennisoverdracht en uitwisseling van onderzoekers. Maar bijvoorbeeld ook door gezamenlijke investeringen in geavanceerde petrochemische faciliteiten. Ook commerciële samenwerking op het gebied van de nieuwste technologieën maakt deel uit van het MoU.

Om de intenties kracht bij te zetten heeft Van der Hoeven een faciliteit gelanceerd die Nederlandse bedrijven ondersteunt bij het investeren in de Chinese duurzame energiesector. Daarnaast gaat volgend jaar het Joint Scientific Research & Development program van start om gezamenlijke onderzoeksprojecten tussen China en Nederland naar duurzame energie te bevorderen.

Voor meer informatie:
Hans van der Vlies, woordvoerder minister Van der Hoeven, tel. 06-5209 8696 (In China is het 6 uur later dan in Nederland).