“Nederlandse Europarlementariers bereid kinderarbeid te agenderen”

Minister Verhagen verzoekt de Nederlandse leden van het Europees Parlement om aan te dringen op de versnelling van maatregelen die nodig zijn om kinderarbeid uit te bannen. Hij deed dit in een onderhoud met de onlangs gekozen Nederlandse europarlementariërs. Nederland pleit in Brussel voor meer ambitie en daadkracht bij de bestrijding van kinderarbeid.

De Europese Commissie werkt op verzoek van de Raad aan een onderzoek naar nieuwe maatregelen, inclusief de mogelijkheid van een verbod op de verkoop van producten die zijn gemaakt met de ergste vormen van kinderarbeid. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) heeft hiertoe het initiatief genomen.

“Nederland loopt voorop bij de bescherming van de rechten van kinderen,” aldus Verhagen. “Als europarlementariërs kunt u daaraan ook een bijdrage leveren en maatregelen van de Commissie helpen versnellen.”

Minister Verhagen had alle Nederlandse parlementariërs voor een kennismaking uitgenodigd op zijn ministerie in Den Haag. Hij feliciteerde ze met hun verkiezing en herinnerde hen eraan dat hij zelf 5 jaar in het Europees Parlement had gezeten.

Behalve over mensenrechten spraken de Europarlementariërs met Verhagen over de uitbreiding van de Europese Unie, het externe veiligheidsbeleid en het Verdrag van Lissabon, dat de besluitvorming in de Unie efficiënter en democratischer zal maken.