New York Harbor Week opent met 21 saluutschoten

Vierhonderd jaar nadat Henry Hudson onder Nederlandse vlag arriveerde op het eiland Manna Hatta, voer gisteren een eskader van Nederlandse en Amerikaanse marineschepen fier de Hudson op. Ter hoogte van het museumschip USS Intrepid, gaf het Luchtverdedigings- en Commandofregat (LCF) Hr. Ms. Tromp 21 saluutschoten af aan prins Willem Alexander en prinses Máxima. Hiermee opende Defensie op imposante wijze de New York Harbor Week, waarin wordt stilgestaan bij vier eeuwen relaties tussen Nederland en New York.

Hr. Ms. Tromp leidde gisterochtend een indrukwekkend smaldeel van marineschepen de Hudson op. Zo voeren Hr. Ms. Van Speijk, de destroyer USS Carney en een eskader van mijnenbestrijdingsvaartuigen langs het Vrijheidsbeeld. De replica van de ‘Halve Maen’, het schip waarmee Hendry Hudson op de kop af 400 jaar geleden Manhatten bereikte, platbodems en zeilschepen completeerden de vloot.

Commandant der Zeestrijdkrachten, luitenant-generaal der mariniers Rob Zuiderwijk vertegenwoordigt Defensie in New York. Vanwege de versoberingmaatregelen die Defensie heeft getroffen naar aanleiding van de gebeurtenissen in Afghanistan nemen de minister van Defensie en de Commandant der Strijdkrachten niet deel aan de festiviteiten van het Hudson-jaar.