Verhagen ontmoet nieuwe Palestijnse vertegenwoordiger

De Palestijnse autoriteit en Israël moeten zo snel mogelijk weer beginnen met directe besprekingen over een vredesakkoord. Dat zei minister Verhagen in Den Haag tijdens de ontvangst van de nieuwe Palestijnse vertegenwoordiger in Nederland Nabil Abu Znaid.

“Nederland steunt het vredesproces en de opbouw van een levensvatbare Palestijnse staat,” aldus minister Verhagen (Buitenlandse Zaken). “Maar ook vragen wij van de Palestijnen om een eind te maken de cultuur van de verheerlijking van geweld.”

De Nederlandse hulp aan de Palestijnse Gebieden bedroeg €40 miljoen dit jaar. Dat geld werd onder meer besteed aan de opbouw van justitie en politie op de Westelijke Jordaanoever, steun voor de landbouwsector en humanitaire hulp via het Verenigde Naties programma voor Palestijnse gebieden.

Minister Verhagen en de Palestijnse Vertegenwoordiger bespraken manieren waarop Nederland en de Europese Unie het vredesproces verder kunnen ondersteunen. De EU-ministers van Buitenlandse Zaken spraken afgelopen weekend in Stockholm af dat de Unie alles zal doen om de uitvoering van een akkoord te vergemakkelijken. Volgende maand volgt een ontmoeting van de nieuwe Palestijnse Vertegenwoordiger met minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking).

Abu Znaid was eerder gestationeerd op de Palestijnse Vertegenwoordiging in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Hij maakte deel uit van de Palestijnse delegatie bij de Annapolis-conferentie in de Verenigde Staten in 2007. De conferentie leidde tot een serie vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen.