'Windmolens langs spoor mooi en duurzaam'

Het Sloegebied bij Vlissingen krijgt windturbines boven spoorlijnen. Zo moet het spoor zichzelf van groene stroom voorzien. Minister Cramer: 'Dit toont mooi hoe we windparken in bestaande infrastructuur kunnen inpassen.'

De windturbines komen boven het spoor, op een speciaal ontworpen mast. Zo wordt op een slimme manier de ruimte op meerdere manieren gebruikt.

Mooi ingepast

Minister Cramer zet in op een balans tussen windenergie en een mooi en open landschap. Provincies en gemeenten zoeken naar de beste plekken voor windmolens. Daarbij streven ze ernaar om windparken te concentreren, bijvoorbeeld bij bedrijventerreinen, industrieterreinen en langs bestaande infrastructuur als snelwegen.

Meer locaties

Hoeveel windturbines bij het Sloegebied komen te staan is nog niet bekend. Als de proef een succes is, bekijken de initiatiefnemers of ze op meer plekken windturbines boven het spoor kunnen plaatsen.

De plaatsing van windturbines is een proefproject van Projectontwikkelaar in windenergie Evelop en ProRail. Minister Cramer was op de Dag van de Duurzaamheid bij de ondertekening van de plannen. De eerste turbines draaien in 2012.