Innovatie en verduurzaming sleutel voor vitale sector

Minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zet in 2010 stevig in op de nieuwe technologieën die bijdragen aan duurzame productie in de landbouw, tuinbouw, veehouderij en visserij. In totaal trekt de minister volgend jaar ruim 386 miljoen euro uit voor duurzame productie.

Volgens de minister is het een gemeenschappelijke uitdaging om te produceren én consumeren op een manier die rekening houdt met toekomstige generaties en de situatie in ontwikkelingslanden. "Landbouw is onderdeel van de oplossing van de crises waar we ons voor geplaatst zien", aldus de minister in de toelichting op haar begroting.

Innovatie en verduurzaming zijn volgens de minister de sleutel voor een vitale agro- en visserijsector. Ook in 2010 wil LNV de sector op verschillende manieren ondersteunen en stimuleren. Zo is via het aanvullend beleidsakkoord volgend jaar 20 miljoen euro extra beschikbaar voor duurzame stallen en gecombineerde luchtwassers in de veehouderij. LNV heeft verder 25 miljoen euro beschikbaar voor het onderzoeksprogramma Biosolar Cells. In dit onderzoek wordt bekeken hoe zonlicht op een zo effectief mogelijke manier kan worden omgezet in energie en bouwstoffen voor planten en algen. Verder richt het programma zich op de ontwikkeling van kunstmatige bladeren. De minister zet ook in op de stimulering van verduurzaming van de glastuinbouw. In 2010 is 4,1 miljoen euro beschikbaar voor het programma 'kas als energiebron'. Het doel is vanaf 2020 in nieuwe kassen klimaatneutraal en economisch rendabel te telen. Een belangrijk onderdeel voor de glastuinbouwsector is ook het garantiefonds voor boringen naar aardwarmte. In de begroting kondigt de minister aan dat zij deze regeling zo snel mogelijk wil openstellen. Een ander belangrijk speerpunt in 2010 is duurzame visserij. LNV ondersteunt het gebruik van energiebesparende vistuigen die tot minder bodemberoering en minder bijvangst leiden. De inzet is volgend jaar minimaal 8000 ton mosselzaad op een alternatieve manier te winnen. Zo wordt stapsgewijs de traditionele bodemvisserij met mosselkorren in de Waddenzee vervangen door invang met bijvoorbeeld mosselzaadinvanginstallaties.

De productie van gezond en duurzaam voedsel krijgt ook in 2010 de volle aandacht van het ministerie van LNV. De minister wil dat Nederland in 2015 koploper is op het gebied van duurzaam voedsel en een voorbeeld is voor de internationale gemeenschap. Verbetering van dierenwelzijn is een speerpunt van het beleid. In 2010 brengt de minister de eerste Staat van het dier uit. Dit rapport moet elk jaar aangeven hoe het is gesteld met het dierenwelzijn en diergezondheid in Nederland. Nederland is het eerste land dat in Europa een dergelijke monitoring opzet.

Met ruim 990 miljoen euro gaat het meeste geld op de begroting van LNV in 2010 naar kennis en innovatie. De Nederlandse agrosector behoort qua innovatie bij de top vijf van de wereld en dat wil minister Verburg zo houden. Daarom zijn investeringen in groen onderwijs op alle niveaus nodig. Aandachtspunt is dat de opleidingen goed aansluiten op de praktijk zodat er voldoende arbeidskrachten met een zo hoog mogelijk opleidingsniveau beschikbaar zijn.

Het ministerie van LNV trekt volgend jaar ruim 760 miljoen euro uit voor investeringen in natuur, landschap en platteland. Essentieel onderdeel van het beleid om de biodiversiteit te behouden is de aanleg van robuuste ecologische netwerken, de Ecologische Hoofdstructuur en Natura 2000. In 2010 worden de 162 Natura 2000-gebieden definitief aangewezen. De inspanningen zijn er verder op gericht iedereen in de directe omgeving het groen in kan. In 2010 zet de minister van LNV in het bijzonder in op verdere openstelling van het boerenland en een betere bereikbaarheid en uitbreiding van recreatiemogelijkheden van 95.000 hectare natuurgebied in de buurt van de stad.

Naast nieuwsberichten kunt u zich ook abonneren op 'onderwerpen'. Klik daarvoor op 'Abonneren'.