Begroting Algemene Zaken voor 2010

De minister-president besteedt in 2010 bijzondere aandacht aan een concurrerende en ondernemende economie voor behoud, herstel en creatie van werkgelegenheid.

Dit mede in het licht van de mondiale economische crisis. Voor het kabinet heeft herstel van werk, bedrijvigheid en soliditeit prioriteit. In het aanvullend beleidsakkoord 'Werken aan toekomst' (voorjaar 2009) heeft het kabinet drie beleidslijnen uitgezet:

  1. gerichte stimulering van de economie voor de korte termijn;
  2. borging van het herstel van de overheidsfinanciën;
  3. en een langetermijnagenda voor houdbare collectieve voorzieningen, alsmede een structurele impuls voor duurzaamheid en innovatie.

Een belangrijk onderdeel van niet-financiële stimulering richt zich op de indiening bij de Kamer van een Crisis- en herstelwet. Deze wet beoogt een versnelling en vereenvoudiging van planprocedures voor infrastructurele en andere grote bouwprojecten. Het gaat daarbij ook om duurzame energieprojecten, mobiliteit op het water en over het spoor en om waterveiligheid.

Andere bijzondere aandachtsgebieden van de minister-president in 2010 zijn de Nederlandse positie in Europees en mondiaal verband, respect en duurzaamheid. Wat betreft respect blijven de onderlinge omgangsvormen in het maatschappelijk verkeer aandacht vergen. De verantwoordelijkheid voor goede omgangsvormen ligt in de eerste plaats bij burgers zelf. De taak van de overheid is om regels te handhaven, om zelf het goede voorbeeld te geven en om beleid in gang te zetten dat bijdraagt aan een meer respectvolle samenleving. In 2010 zal het kabinet zich hiervoor onverminderd inspannen. Dat geldt ook voor het veiliger maken van de publieke taak door een sterke dadergerichte aanpak.

Het ministerie van Algemene Zaken gaat in 2010 verder met de uitvoering van onderdelen van de verbetering van de rijksdienst. Dit betreft de invulling van zijn deel van de formatieve afslanking, het verder uitwerken van interdepartementale samenwerking rond ministerraad en onderraden en rond communicatie en voorlichting, en het vanuit de WRR bijdragen aan de voorstellen voor een gestroomlijnd kennis- en adviesstelsel.