Ginjaar-Maas Prijs naar 'Ontwikkeling door Samenwerking'

Op woensdag 16 september heeft Fons van Wieringen als juryvoorzitter van de Ginjaar-Maas Prijs 20.000 euro uitgereikt aan Presikhaaf Bedrijven.

Hij deed dit tijdens de Rotterdamse Dag van de Stage. De Ginjaar-Maas Prijs is vier jaar geleden ingesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De prijs is bestemd voor een project, dat werkenden of werkzoekenden stimuleert tot verder leren om zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Presikhaaf Bedrijven voert voor 11 gemeenten in Midden-Gelderland de Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) uit en is daarmee een van de grootste werkgevers en leer-werkbedrijven in de omgeving. Het is actief in de grafimedia, kwekerij, groenvoorziening, schoonmaak, restauratieve diensten en tuincentra. Als erkend leerbedrijf werkt zij samen met erkende praktijkopleiders. Door middel van kleinschalige, praktijkgerichte scholing ondersteunt en faciliteert Presikhaaf mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Doel is een zo regulier mogelijke arbeidsplaats voor deze mensen te vinden.

Naast de indrukwekkende voordracht, wordt het project door de jury geroemd om een aantal redenen. Ten eerste de sterke gerichtheid op de arbeidsmarkt en de nadruk op landelijk erkende diplomering in verschillende branches, waarbij persoonlijke ontwikkeling van de medewerkers niet uit het oog wordt verloren. Daarnaast het grote aandeel van opleiders vanuit Presikhaaf zelf. Verder de keuze om taalontwikkeling een expliciet onderdeel van de scholing te maken. Al met al spreekt de jury van een weldoordachte aanpak voor het verhogen van de arbeidsparticipatie voor een uitdagende doelgroep. Het wordt gezien als meer dan een geïsoleerd opleidingsproject. Er is hier sprake van een cultuuromslag.

Het is de vierde keer dat de Ginjaar-Maas Prijs wordt uitgereikt. Mevrouw Ginjaar-Maas is tijdens haar periode als staatssecretaris (van 1982 tot 1989) en gedurende haar leven altijd een groot voorstander geweest van een leven lang leren.
De overige vier genomineerden voor de prijs ontvingen ieder een cheque ter waarde van 5000 euro. De andere genomineerden zijn, in willekeurige volgorde:

• "Leren, Werken, Leven" voorgedragen door ROC Zeeland
• "Prestaties getoond en beloond" voorgedragen door Movisie
• "Project Arbeidsmarkt Kinderopvang" voorgedragen door Calibris
• "Leergang 5FM" voorgedragen door het Centrum voor Facilitaire Dienstverlening