Senioren en hun woonomgeving

Naast de woning is de omgeving belangrijk voor de woonbeleving. De aanwezigheid van voorzieningen in de buurt kan het woongenot vergroten. Zo vindt bijna iedereen het belangrijk dat er groenvoorzieningen zijn in de buurt van de woning. Ook winkels voor de dagelijkse boodschappen willen veel mensen graag in de buurt hebben.

Welke voorzieningen een huishouden graag in de buurt wil hebben, hangt deels af van de levensfase. Senioren worden minder mobiel; zij worden niet alleen slechter ter been, maar rijden ook minder vaak auto. Het is dan ook niet verwonderlijk dat zij winkels voor dagelijkse boodschappen en openbaar vervoer graag in de directe omgeving van hun woning aantreffen. In het figuur is te zien dat 55-plussers duidelijk meer belang hechten aan deze voorzieningen dan 55-minners.

Opvallend is dat 55-plussers – net als 55-minners, zij het in mindere mate – het belangrijk vinden dat er speelvoorzieningen voor jonge kinderen en voorzieningen voor jongeren van 12-18 jaar in de buurt zijn. Jonge spelende kinderen brengen levendigheid in een buurt, hetgeen veel senioren op prijs stellen. Voor jongeren van 12-18 jaar zijn volgens senioren voorzieningen nodig, omdat zij anders in de buurt gaan rondhangen.