Antwoorden op kamervragen van Fritsma en De Roon over opvang van verslaafden in plaats van opvang van dakloze gezinnen in Almere

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DMO-K-U-2948424

22 september 2009

Geachte voorzitter,

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de minister voor Wonen, Wijken en Integratie, de antwoorden op de vragen van de Kamerleden Fritsma en De Roon (PVV) over opvang van verslaafden in plaats van opvang van dakloze gezinnen in Almere (ingezonden 31 juli 2009).


Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. dr. J. Bussemaker

Vraag 1

Is het u bekend dat in Almere meer dan 30 dakloze gezinnen niet door het Leger des Heils worden opgevangen? 1) 2)

Antwoord 1

Er staan 30 gezinnen, die te kampen hebben met (dreigende) dak- en thuisloosheid op een wachtlijst. Het Leger des Heils houdt regelmatig telefonisch contact met deze gezinnen. Voor zover bekend, staat geen enkel gezin daadwerkelijk op straat.

Vraag 2

Is het waar dat het Leger des Heils de opvang van daklozen in een pand in Almere enige tijd geleden heeft beëindigd om vervolgens in hetzelfde pand verslaafden op te vangen?

Antwoord 2

Ik heb navraag gedaan bij het Leger des Heils en de gemeente Almere.
In het kader van het regionaal Kompas is er extra capaciteit gerealiseerd voor duurzaam verblijf (gefinancierd door de AWBZ) voor kwetsbare mensen met een AWBZ-indicatie die langdurig zorg nodig hebben en die niet in de maatschappelijke opvang thuishoren. Maatschappelijke opvang is immers tijdelijke opvang.
Deze (extra) capaciteit is gerealiseerd door de omvorming van een bestaand pand voor crisisopvang tot een DOMUS-voorziening. De bestaande maatschappelijke opvangcapaciteit voor volwassenen en jongeren is verplaatst naar locaties elders in de stad.

Vraag 3

Heeft dit te maken met het feit, dat het Leger des Heils inmiddels zelf verslaafd is aan de gelden uit de AWBZ-pot en dus liever drugsgebruikers opvangt in plaats van gezinnen die het financieel niet meer kunnen bolwerken?

Antwoord 3

Nee. Het CIZ indiceert voor de AWBZ. Als een burger een indicatie heeft voor de AWBZ dan heeft men recht op AWBZ-zorg. Iedere aanbieder met een AWBZ- toelating kan vervolgens deze zorg leveren. Het Leger des Heils en ook andere instellingen voor maatschappelijke opvang beschikken over een toelating voor AWBZ-zorg.

Vraag 4

Deelt u de mening dat opvang van dergelijke gezinnen altijd voorrang moet hebben boven opvang van drugsgebruikers? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke mogelijkheden heeft u om het Leger des Heils van deze dwaalweg af te krijgen?

Antwoord 4

Zie de antwoorden op vraag 2 en 3.

1) WebRegio.nl, 29 juli 2009: “Fractie Molina verbijsterd over wachtlijst Leger des Heils”
http://www.webregio.nl/almere/regionaal-nieuws/artikel/481873/fractie-molina-verbijsterd-over-wachtlijst-leger-des-heils.aspx?utm_source=regioselect&utm_medium=website_en_email&utm_campaign=regioselect
2) Elsevier, 28 juli 2009: “'Leger des Heils afhankelijk van AWBZ-potje overheid”
http://www.elsevier.nl/web/10242100/Nieuws/Nederland/Leger-des-Heils-afhankelijk-van-AWBZ-potje-overheid.htm?rss=true