Commissie Frijns presenteert nalevingrapport Corporate Governance Code

Ministers Bos en Van der Hoeven (EZ) namen op woensdag 19 december het derde rapport van de Commissie Frijns in ontvangst. In het rapport ligt de nadruk op zelfregulering en een controlerende rol van Raad van Commissarissen in de toetsing van beloning versus prestatie.

In het rapport doet de Commissie verslag van de naleving van de Corporate Governance Code door vennootschappen en institutionele beleggers over het jaar 2007. Minister Bos spreekt in een voorlopige reactie onder meer zijn waardering uit voor de sterkere, corrigerende rol die de Commissie aan de Raden van Commissarissen toekent.

De relatie tussen beloning en prestatie wordt door het rapport bevestigd. Hoewel blijkt dat de beloningen gestegen zijn, wijkt Nederland niet af van de trend die in Europa zichtbaar is. Een teken dat een Europese aanpak effectief kan zijn. Een zuivere beoordeling van de prestaties van bestuurders ziet ook de minister als randvoorwaarde voor een rechtvaardige, evenwichtige beloningsstructuur. Richtlijnen, bijvoorbeeld voor het toepassen van scenarioanalyses, kunnen effectieve instrumenten zijn om excessen op te sporen en te ontmoedigen.

De rol die de Raden van Commissarissen gaan spelen in de toetsing, wordt in de aanbevelingen van de Commissie stevig verzwaard. Een goede ontwikkeling, benadrukte de minister. Hij is van mening dat de Raden van Commissarissen de rol van ‘poortwachter in het beloningsdebat’ en ‘hoeder van de belangen van alle stakeholders in ons ondernemingsmodel’ ook behoren te hebben.

Hoewel het nalevingpercentage onder vennootschappen zeer hoog is (95 procent), is een naleving van 85 procent op gebied van beloningen wel zorgwekkend laag, vindt de minister. Op hoofdlijnen is hij het echter met de Commissie Frijns eens dat zelfregulering waar mogelijk de voorkeur verdient boven wetgeving.