De Nederlandse Staat dekt landenrisico’s af

Het ministerie van Financiën heeft euro 60 miljoen van de landenrisico’s die de Nederlandse Staat heeft op Indonesië, afgedekt door credit default swaps (CDS’ s) in een pilot-transactie. De Nederlandse Staat is hierbij geadviseerd door ABN AMRO.

De landenrisico's zijn gerelateerd aan de exportkredietverzekeringsfaciliteit van de Nederlandse Staat. Om deze landenrisico's met CDS's af te dekken, is het standaard CDS contract aangepast zodat ook de leningen die zijn gedekt door de export credit agencies (ECA-leningen) onder het contract vallen. De Nederlandse Staat heeft geconstateerd dat er veel vraag van banken is naar deze aangepaste CDS's. Het is daarom aantrekkelijk om deze landenrisico's af te dekken in de markt.

Nu de pilot-transactie succesvol is afgerond, heeft de Nederlandse Staat een additioneel instrument om in de toekomst landenrisico's te beheren. Met de ruimte die met CDS's onder landenplafonds gecreëerd kan worden, kan meer export worden gefaciliteerd. Ook andere ECA's hebben interesse getoond in dit instrument.