Fiscale nieuwsflits 19 december 2007

IB: Heffingsrecht ligt bij Portugal en niet bij Nederland

• Volgens het hof komt aan Nederland op grond van het verdrag met Portugal in dit geval geen heffingsrecht toe. In een toelichting geeft de staatssecretaris aan waarom hij afziet van het instellen van beroep in cassatie.

A was maat in een dierenartsenmaatschap en woont sinds december 1992 in Portugal. Over het jaar 2001 krijgt hij een aanslag IB waarbij het belastbaar inkomen is vastgesteld op € 18 155. Dit belastbaar inkomen is opgebouwd uit drie componenten, te weten AOW, een door het pensioenfonds uitgekeerd pensioen en een uitkering uit de stamrecht bv. Volgens A heeft Nederland, volgens het Verdrag met Portugal, geen heffingsrecht over de AOW- en pensioenuitkeringen.

De rechtbank stelt A in het gelijk voor wat betreft de AOW-uitkering. Het hof oordeelt vervolgens in hoger beroep dat op grond van het Verdrag met Portugal in dit geval geheel geen heffingsrecht aan Nederland toekomt. Dit omdat niet is voldaan aan de in art. 18, lid 2 van dat Verdrag opgenomen uitzondering op de hoofdregel.

De staatssecretaris gaat niet in cassatie. In een toelichting laat hij weten het eens te zijn met het oordeel dat in genoemde verdragsbepaling een onderworpenheidseis is neergelegd en dat niet relevant is of in Portugal daadwerkelijk feitelijk belasting wordt geheven of dat een aanslag is opgelegd. Verder is hij van mening dat er onvoldoende basis is om beroep in cassatie in te stellen tegen de hofuitspraak.

Toelichting staatssecretaris van 23 november 2007, nr. DGB 2007-5786, n.a.v. uitspraak Hof Arnhem M I van 3 oktober 2007, 2005/00412, 2002, Verdr Portugal 18