Grotere transparantie beleggingsverzekeringen

Wijziging van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo) van de Wft. De Bgfo legt kredietreclames aan banden en zorgt voor grotere transparantie bij beleggingsverzekeringen.

Er komen strengere regels die de transparantie van beleggingsverzekeringen moeten vergroten. Daarnaast worden kredietreclames die aanzetten tot impulsaankopen aan banden gelegd. Dat blijkt uit een wijziging van het Besluit gedragstoezicht financiële ondernemingen Wft (Bgfo) dat vandaag in het Staatsblad is gepubliceerd. Met het besluit worden al eerder bekendgemaakte plannen geëffectueerd.

Het Besluit houdt onder andere in dat verzekeraars meer en duidelijker informatie moeten gaan verstrekken over beleggingsverzekeringen, dat wil zeggen over de kosten die aan de verzekering zijn verbonden, over de gevolgen van afkoop en andere polismutaties, en over de ontwikkeling van het opgebouwde kapitaal gedurende de looptijd. De aanpassing van het Bgfo sluit aan op de door verzekeraars uitgewerkte modellen, die daarmee van een wettelijke grondslag worden voorzien. Het besluit bevat daarnaast enkele aangescherpte regels over kredietreclame en een technische verduidelijking van de regels over beloningstransparantie en provisiebetaling bij complexe producten.

Het besluit treedt in werking op 1 januari 2008.