Minister bij inzet antipiraterij-operatie

Minister Eimert van Middelkoop bezoekt vandaag en morgen Hr. Ms. Evertsen dat in de zeeën rond Somalië deelneemt aan de antipiraterij-operatie Atalanta. Deze missie van de Europese Unie staat onder leiding van commandeur Pieter Bindt en wordt vanaf het Nederlandse fregat aangestuurd.

Van Middelkoop voer mee met het luchtverdedigings- en commandofregat en zag hoe de militairen aan het werk waren. Hij sprak uitgebreid met de bemanning en prees hen met de resultaten: "dit is een dankbare, waardevolle en effectieve missie. We bestrijden internationale criminaliteit en dienen tevens een nationaal economisch belang, door Nederlandse koopvaardij passende bescherming te bieden. Ik heb de ambitie om ook volgend jaar een schip te leveren, of het nu is onder EU-, NAVO- of Nederlandse vlag."

Beveiligen

Het internationale vlootverband beschermt de scheepvaart op een van de drukste handelsroutes ter wereld tegen de sterk toegenomen dreiging van piraten, die opereren tot een afstand van bijna 1000 zeemijl uit de kust van Somalië. Jaarlijks passeren tussen de 17.000 en 23.000 schepen de Golf van Aden. 70% van het scheepvaartverkeer in de Golf van Aden meldt zich aan bij het Maritime Security Centre Horn of Africa in Northwood. Alle schepen die de Golf van Aden passeren in de Internationally Recommended Transit Corridor worden beschermd door de verschillende coalities onder leiding van EUNAVFOR. Eén van de vlootverbanden vormt Operatie Atalanta, waar Hr. Ms. Evertsen, onder commando van kapitein-luitenant-ter-zee Cees Vooijs, tot medio december 2009 aan deelneemt.

Betekenis

De Evertsen is 1 van de 4 luchtverdedigings- en commandofregatten uit de zogeheten Zeven Provinciënklasse. Het kabinet besloot eind 2008 om met dit schip bij te dragen aan de antipiraterij-operatie. Van Middelkoop juicht het toe dat de Europese Unie met deze missie duidelijk heeft laten blijken een rol van betekenis te willen en kunnen spelen buiten de eigen territoriale wateren.

EU-informele

Begin volgende week reist de bewindsman door naar Gotenburg. Daar komen op 28 en 29 september de EU-ministers van Defensie bijeen voor hun halfjaarlijkse informele vergadering. Operatie Atalanta staat hoog op de agenda.

Van Middelkoop zal zijn ambtgenoten informeren over de wijze waarop Hr. Ms. Evertsen, als modern commandofregat, in staat is de operatie te leiden en tegelijkertijd de relaties met overige antipiraterij-operaties verder te versterken. "Coördinatie met andere actoren die actief zijn voor de kust van Somalië is van groot belang en draagt bij tot de effectiviteit van de antipiraterij-operaties. Goede coördinatie maakt het mogelijk met de ingezette militaire middelen een zo groot mogelijk gebied te beslaan".