NOS, Met het oog op morgen, Radio 1

Gesprek met de vice-minister-president Rouvoet over de missie in Uruzgan, de heroverwegingen en het SER-advies

ANDRINGA
[…] Vice-premier Rouvoet zat vandaag het kabinet voor, want de rest zat in Amerika. Bos en Balkenende. En wat konden ze hier vandaag doen? Nog maar eens herbevestigen wat er eerder was afgesproken. Dat was het beste wat de achtergebleven ministers konden doen. Dus was de vraag: wat is er dan eigenlijk herbevestigd?

ROUVOET
Het is niet verwonderlijk dat de minister van Buitenlandse Zaken soms geconfronteerd wordt met vragen over zijn beleidsterrein. Dat is hier ook aan de orde geweest. Omdat wij simpelweg hebben vastgesteld dat dat in ieder geval leidde tot reacties in de Tweede Kamer en ook vragen van is dit nu anders dan wat eerder is gezegd, leek het mij handig om vandaag in de ministerraad nog maar eens te herbevestigen dat wij een jaar geleden een heel helder besluit hebben genomen, aan de Kamer hebben voorgelegd in de zogenaamde artikel 100-brief die we bij missies moeten indienen en dat is dat wij via de Taskforce in Uruzgan een lead nation, een leidende rol hebben in de provincie Uruzgan, en dat die leidende rol loopt tot 1 augustus 2010 en dat er over alles wat er daarna denkbaar mogelijk of wenselijk zou zijn geen enkel besluit genomen is. Dat mochten er verzoeken komen om ergens in Afghanistan nog iets te doen dat die dan door het kabinet zullen worden gewogen en tot besluitvorming zullen kunnen leiden waar uiteraard de Kamer volop bij betrokken is via normale procedures.

ANDRINGA
Die herbevestiging ligt er dan nu, maar als je bij de Nederlanders gaat vragen dan is het besluit van we gaan weg uit Afghanistan of we gaan weg uit Uruzgan en dan voorlopig even in dat land geen missies of operaties of wat dan ook. Dat beeld moet dus wel bijgesteld worden want u zegt heel nadrukkelijk het beëindigen van Taskforce Uruzgan. De huidige missie. Als je andere mensen daarnaar toe stuurt met een andere plakker erop, een andere naam, dan is er wel het een en ander mogelijk.

ROUVOET
Ja maar dat is op dit moment allemaal speculatief.

ANDRINGA
Maar het gaat om het principe. Dat is dus mogelijk.

ROUVOET
Alles is denkbaar, maar dan zal er toch eerst een verzoek moeten komen wat door het kabinet gewogen gaat worden en bij dat wegen van het besluit zal het kabinet natuurlijk alle factoren wegen, ook de enorme belasting die de huidige missie, want het is een enorme missie van heel veel militairen die dat legt op de capaciteit van de krijgsmacht en de spankracht van de krijgsmacht.

ANDRINGA
Waarom wordt er dan nu gesproken over een kleinere missie? Een zogenaamde PRT-missie.

ROUVOET
Er wordt niet in het kabinet nu over gesproken, over een kleinere missie. Laat ik dat nog maar eens heel helder zeggen anders krijgen we weer nieuwe misverstanden. Er wordt in het kabinet op dit moment helemaal niet gesproken over een of andere aanvullende of nieuwe missie, anders dan dat wij altijd onze verantwoordelijkheid willen nemen, want dat doen we ook elders in de wereld, want we zijn niet alleen in Afghanistan. We zijn ook in Tsjaad, Somalië aanwezig, en op andere plaatsen. Dus mocht er een verzoek komen, dat ligt er momenteel niet, mocht er een verzoek komen, dan zullen we alles wegen, maar zeker ook de spankracht van de krijgsmacht en zowel door de minister-president en ook door de minister van Defensie is natuurlijk ook wel helder gemaakt bij eerdere gelegenheden dat een vergelijkbare missie als we nu in Uruzgan aan het uitvoeren zijn dat dat voorlopig even niet aan de orde kan zijn.

ANDRINGA
U zegt een vergelijkbare missie. Daarom het verhaal dat nu naar buiten is gekomen dat er misschien niet in het kabinet maar dan wel op bijvoorbeeld het ministerie van Buitenlandse Zaken of Defensie gekeken wordt kan het ook wat kleiner. Dat zou heel goed binnen dat concept passen en ook binnen de afspraken zoals ze vandaag nog eens een keer in het kabinet zijn herbevestigd.

ROUVOET
Ik hou me bij de formulering die ik net gaf. Er zal toch eerst een concreet verzoek moeten komen.

ANDRINGA
Maar zo'n verzoek komt er pas als Nederland heeft aangegeven van ok, we kunnen wel ja zeggen tegen een bepaald verzoek.

ROUVOET
Dat is dus niet de situatie. Dat is niet gebeurd. Het is speculatief om nu bezig te houden met wat zou het dan kunnen inhouden.

ANDRINGA
Gezien de grote betrokkenheid van Nederland, is het niet heel logisch dat er wel wordt nagedacht bijvoorbeeld het scenario dat dezer dagen de ronde doet om toch in een kleinere missie meer op opbouw gericht en eventueel nog aangevuld met wat militairen ter bescherming, dat het heel logisch is dat je daarover nadenkt. Dat het dus helemaal niet iets is dat niet zou mogen of niet zou kunnen.

ROUVOET
Het is al eerder gezegd dat dat opties zijn die denkbaar zijn maar die pas in beeld komen als er een verzoek ligt, want er moet nog een verzoek gedaan worden van de kant van de NAVO, noem maar op. Of we dat zouden willen overwegen. En dat is op dit moment gewoon simpelweg niet aan de orde, maar dat neemt niet weg dat Nederland meer dan eens blijk heeft gegeven van een blijvende verbondenheid met het land Afghanistan. We hebben een sterk 3d-concept, zoals dat dan heet, van diplomatiek en defensie en ook ontwikkelingssamenwerking, development. En alleen via de band van development, de ontwikkelingssamenwerking, zullen we natuurlijk ook, dat heeft collega Koenders meer dan eens terecht benadrukt, zullen wij blijvend verbonden zijn met het land Afghanistan, want we laten dat land natuurlijk niet zomaar in de steek en dat is door collega Verhagen deze week nog eens herbevestigd.

ANDRINGA
En dat maakt het dus allemaal weer aannemelijk dat Nederland ook na 2010, als die Taskforce Uruzgan is afgebouwd, toch blijft in Afghanistan. Hetzij in Uruzgan.

ROUVOET
Nou, nu is het weer aannemelijk, de andere keer is het niet uitgesloten.

ANDRINGA
Het ligt toch in de lijn. U zegt we blijven verbonden met Afghanistan en zeker via de component ontwikkelingssamenwerking.

ROUVOET
Ja precies maar dan moet men mij ook goed beluisteren. Via de band van ontwikkelingssamenwerking. Een andere vraag is, en die is pas aan de orde als er een verzoek zou komen, of we ook na 1 augustus 2010 sprake zou kunnen zijn van een nieuwe of een blijvende militaire aanwezigheid in Afghanistan, even los nog van de mensen die wij op dit moment in Kabul en Kandahar hebben zitten, want we zitten niet alleen in Uruzgan.

ANDRINGA
[…] Wat gaat er gebeuren als dat SER-advies er ligt?

ROUVOET
Daar kan ik niet op vooruitlopen zolang ik niet weet wat er uit de SER gaat komen. Als er volgende week op 1 oktober een alternatief van de SER ligt, en dan wel een gezamenlijk advies van werkgevers, werknemers. Er zijn allerlei verschillende berichten en signalen vanuit de SER. Dan gaan we daar goed naar kijken en zeer serieus overwegen.

ANDRINGA
En als er geen…

ROUVOET
Dat weet iedereen volgens mij. Dan is er dus geen ontsnapping aan wat het besluit in het voorjaar was. Dan gaat de AOW-leeftijd omhoog van 65 naar 67.

ANDRINGA
En dan is het nog even de vraag hoe dat dan gaat. Gaat dat dan in een keer of gaat het in stapjes?

ROUVOET
Er zijn allerlei varianten met allerlei voor- en nadelen. We zitten natuurlijk niet op onze handen al die tijd. We houden ernstig rekening met de mogelijkheid van een SER-alternatief. Mocht dat niet zo zijn is het wel zaak dat het kabinet snel kan acteren. Er zijn inderdaad allerlei invoeringsvarianten. Die worden wel onderzocht zodat wij ook snel kunnen handelen op het moment dat er geen SER-advies zou liggen, maar eerst zijn we in afwachting van de datum van 1 oktober.

ANDRINGA
En dat besluit over de AOW-leeftijdverhoging, dat moet dan voor 1 januari gevallen zijn?

ROUVOET
Ja zo snel mogelijk want dan wil je het ook zo snel mogelijk, afhankelijk van de invoeringsvariant die uiteindelijk dan gekozen zou worden in die situatie dat er geen SER-advies komt, dan wil je het ook zo snel mogelijk kunnen realiseren. Dus dan is het aan het kabinet om na 1 oktober zo snel mogelijk te handelen.

ANDRINGA
We gaan zien hoe het afloopt.

ROUVOET
Zeker. Een goed weekend.

ANDRINGA
Dank u. Hetzelfde.
(letterlijke tekst, ongecorrigeerd, KK)