19 miljoen euro voor excellentie in het hoger onderwijs

Minister Plasterk heeft vandaag een subsidie van bijna 19 miljoen euro uitgereikt in het kader van het Sirius Programma.

Elf universiteiten en hogescholen krijgen dit geld voor de opzet en uitvoering van excellentieprogramma's in de bachelorfase. De instellingen verdubbelen het bedrag.

Het Sirius Programma is ontworpen om excellentie in de bachelor- en masteropleidingen te bevorderen en meer inzicht te krijgen in de wijze waarop excellentie gerealiseerd kan worden. Voortbouwend op experimenten op kleine schaal zoals de subsidieregeling 'Ruim baan voor Talent' werken universiteiten en hogescholen nu aan instellingsbrede trajecten waarin ze hun beste studenten (minimaal 5 procent) uitdagen het maximale uit zichzelf te halen. Het eerste deel van het Sirius Programma is in 2008 gestart.

Experts: Grote stappen gezet
Een expertcommissie onder leiding van Frans van Vught en Taede Sminia heeft de plannen van de universiteiten en hogescholen beoordeeld. Zij concludeert dat er aanzienlijke vooruitgang is geboekt in het nadenken over en het implementeren van excellentiebevordering, met name in het hoger beroepsonderwijs. De gekozen definities en activiteiten zijn divers. Waar sommige instellingen opleiden tot toekomstige wetenschappelijke of bestuurlijke leiders, willen andere de topondernemers van de toekomst afleveren. Enkele zetten kleinschalige colleges op, terwijl andere juist de topstudenten willen mengen met de reguliere studentenpopulatie en aanvullende trajecten bieden naast hun studie. De minister heeft de adviezen van de experts integraal overgenomen.

Budget verhoogd: Totale investering nu 107 miljoen euro
Op Prinsjesdag werd bekend dat de minister het budget van het Sirius Programma verhoogt met 11 miljoen euro. Hierdoor kunnen meer hogescholen en universiteiten mee doen. Inclusief de eigen bijdragen van de instellingen wordt hiermee de komende jaren zo'n 107 miljoen euro geïnvesteerd in uitdagende trajecten voor de beste bachelorstudenten. Het mastertraject, dat start in 2010 met een subsidiebudget van 12,2 miljoen euro, komt daar nog bovenop. .

De gehonoreerde instellingen
Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Driestar Educatief, Hogeschool Edith Stein, Hogeschool INHolland, Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Utrecht, Noordelijke Hogeschool Leeuwarden, Rijksuniversiteit Groningen, Technische Universiteit Delft, Universiteit Leiden, Universiteit van Tilburg. In 2008 zijn gestart: Hanzehogeschool Groningen, Radboud Universiteit, Universiteit Maastricht, Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam/Vrije Universiteit.