Antwoorden op kamervragen van Bouwmeester en Kuiken over psychotische burgers in de politiecel

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ-K-U-293611925 september 2009
Geachte voorzitter,

Hierbij bied ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden aan op de vragen van de Kamerleden Bouwmeester en Kuiken (beiden PvdA) over psychotische burgers in de politiecel.
(2009Z10479)

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

dr. A. Klink
Antwoorden op kamervragen van de Kamerleden Bouwmeester en Kuiken (beiden PvdA) over psychotische burgers in de politiecel (2009Z10479).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat in Flevoland politiecellen nog steeds gebruikt worden in geval van crisisopvang, omdat de daarvoor aangewezen instanties niet genoeg opvangplaatsen hebben?

Ja, ik ben bekend met het bericht. Echter capaciteitsproblemen bij de GGZ instellingen zijn niet de oorzaak van de opvang van psychiatrische patiënten in de cellencomplexen van de politie Flevoland. In plaats daarvan gaat het hier om tijdelijke eerste opvang in een politiecel van verwarde mensen die bijvoorbeeld door de noodhulp op straat worden aangetroffen zodat een psychiater kan beoordelen of doorverwijzing naar een GGZ-instelling wenselijk is.

Vraag 2

Is het bericht waar dat politiecellen nog steeds worden gebruikt voor crisisopvang?

Ja, in die zin dat dit met name de eerste opvang betreft alvorens zo nodig doorverwijzing plaats vindt naar een GGZ-instelling.

Vraag 3

Hoeveel mensen, die eigenlijk door de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) moeten worden opgevangen, maar die vanwege capaciteitsproblemen toch in de politiecel belanden, komen in geval van crisisopvang in een politiecel terecht?

Het komt weinig voor dat de crisisopvang te wijten is aan capaciteitsproblemen in de GGZ instellingen. Opname van verwarde mensen vindt met name plaats als eerste opvang in afwachting van een GGZ-psychiater. Van het aantal verwarde mensen in de eerste opvang bestaat geen landelijke registratie.

Vraag 4

Is bekend hoe lang de verblijfsduur in de politiecel is voor deze categorie mensen, wat de gemiddelde verblijfsduur is en of er uitschieters naar boven of beneden zijn?

Uit een quick scan bij de regiokorpsen komt dat de feitelijke verblijfsduur van verwarde burgers in de crisisopvang in afwachting van de GGZ psychiater uiteenloopt van vier tot acht uur.

Vraag 5

Zijn er ook minderjarigen die in geval van crisisopvang in de politiecel terecht komen? Zo ja, hoeveel minderjarigen betreft het?

Uit een quick scan bij de regiokorpsen blijkt dat het heel incidenteel voorkomt dat een minderjarige in een politiecel wordt opgevangen.


Vraag 6

Hoe kan het zo zijn dat de Commissie van toezicht van de politie vaststelt dat op dit punt in de loop der jaren weinig vooruitgang is geboekt? Sinds wanneer is dit probleem bekend, en hoe kan het dat deze situatie nog steeds voortduurt?

Ik neem aan dat u hiermee doelt op de volgende passage in het rapport van de Commissie van toezicht van het politiekorps Flevoland: “De Commissie van toezicht heeft in dit verslagjaar geen psychiatrische patiënten aangetroffen in politiecellen. Het is de Commissie van Toezicht in 2008 echter ook niet gebleken, dat de opvang van psychotische burgers in tegenstelling tot vorige verslagjaren beter werkt”.
Deze passage in het rapport van de Commissie maakt niet duidelijk wat er volgens de Commissie schort aan de opvang van psychotische burgers. Waarschijnlijk doelt de Commissie op de eerste opvang van verwarde personen in afwachting van de GGZ-psychiater. Bij de beantwoording van vraag 3 heb ik aangegeven dat opname van verwarde mensen met name plaatsvindt als eerste opvang in afwachting van een GGZ-psychiater en niet altijd te voorkomen valt. Wel werkt het korps Flevoland aan verdere verbetering van deze eerste opvang.
De korpsbeheerder van het korps Flevoland zoekt in overleg met de plaatselijke GGZ-instellingen naar een andere manier van opvang. Hierbij wordt gedacht aan een soortgelijke voorziening als de politieregio Amsterdam-Amstelland. Dit korps beschikt over één zorgloket dat 24 uur per dag bereikbaar is. De hulpverleners van dit zorgloket komen binnen een half uur ter plaatse. Tevens zijn er drie eerste hulpposten voor verwarde personen.

Vraag 7

Is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) door de Commissie van toezicht van de politie op de hoogte gesteld? Zo ja, waarom heeft de IGZ niets met deze informatie gedaan? Zo nee, waarom was de IGZ niet op de hoogte?

Nee, de IGZ is niet op de hoogte gesteld door de Commissie van Toezicht voor de politiecellencomplexen van de politie Flevoland. Voor zo’n melding was ook geen concrete aanleiding. In haar rapportage meldt de Commissie van Toezicht immers dat zij in 2008 geen psychiatrische patiënten heeft aangetroffen in politiecellen. Daarnaast merk ik op dat de commissie een adviesorgaan is ten behoeve van de korpsbeheerder en niet voor de IGZ.

Vraag 8

Wat gaat u doen om te zorgen dat psychotische burgers, in geval crisisopvang nodig is, op een daartoe aangewezen plek met deskundige opvang terecht komen, en niet in een politiecellencomplex?

Het afgelopen jaar is hard gewerkt door de ministers van Justitie en VWS aan een wetsvoorstel dat de verplichte geestelijke gezondheidszorg regelt. Hierin wordt voorgesteld de crisisopvang te organiseren op een hiervoor geschikte plaats met als ultimum remedium een politiecel. Het wetsvoorstel is ter consultatie voorgelegd aan het veld. De wijze waarop de crisisopvang is georganiseerd in Amsterdam kan als voorbeeld dienen voor heel Nederland (zoals beschreven bij vraag 6).