Extra geld voor mbo's door toename studenten

Als gevolg van de economische recessie krijgen mbo-instellingen naar verwachting te maken met meer aanmeldingen.

Jongeren kunnen nu moeilijker een baan vinden en willen daarom langer onderwijs aan het mbo volgen. Om de toename van studenten op te vangen komen mbo-instellingen in aanmerking voor extra geld. Op die manier blijft de onderwijskwaliteit gewaarborgd en hebben studenten een betere uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt. Zij stelt ruim 52 miljoen euro beschikbaar. Het is één van de maatregelen die het kabinet heeft genomen om de jeugdwerkloosheid te bestrijden.

Bovendien zijn er als gevolg van de economische recessie minder stageplaatsen beschikbaar. Daardoor stappen mbo'ers vaker over van de beroepsbegeleidende leerweg (bbl) naar de beroepsopleidende leerweg (bol). Zodoende vindt er meer les in de klas plaats en minder in de praktijk. Dit vraagt om extra capaciteit bij de mbo-instellingen. Instellingen die hiermee te maken hebben kunnen in aanmerking komen voor de 'Tijdelijke regeling opvang conjuncturele effecten in het mbo'. Om voor een bijdrage in aanmerking te komen moeten instellingen vóór 16 oktober 2009 bij CFI een aanvraag indienen.

Daarnaast ontvangen instellingen via deze regeling geld voor de uitvoering van het School Ex programma. Met het School Ex programma worden studenten die hun opleiding afronden gestimuleerd een jaar door te leren. Zo vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt. Mbo-instellingen vragen examenkandidaten om een mobiliteitsregistratieformulier in te vullen en geven een individueel opleidingsadvies. Ook worden deelnemers die willen gaan werken overgedragen aan het UWV Werkbedrijf. Deze organisatie ondersteunt ze dan bij het vinden van een baan.