Hr. Ms. Johan de Witt eerste varende NAVO-commandoplatform

Aan boord van Hr. Ms. Johan de Witt wordt deze week in Lissabon een mobiel inzetbaar communicatie- en informatiesysteem van de NAVO gecontroleerd en getest. Als dit succesvol is afgerond, geldt het amfibische transportschip als het eerste Europese en tevens meest geavanceerde varende commandoplatform van de NAVO.

Hr. Ms. Johan de Witt kan dan met een zeer korte waarschuwingstijd overal ter wereld worden ingezet voor het aansturen van complexe operaties vanuit zee, landoperaties initiëren en fungeren als hoofdkwartier van een Joint Combined Task Force.

CIS-kit

Jarenlang trad het Amerikaanse schip USS Mount Whitney op als varend commando platform (Afloat Command Platform) van de snel inzetbare NAVO-eenheid NATO Response Force (NRF) Omdat het einde van de operationele levensduur van dit schip nabij is, ontstond er behoefte aan nieuwe alternatieven.

Deze bleken binnen het bondgenootschap voorhanden, maar wel moesten hiervoor de communicatie- en informatiesystemen van deze schepen tot een hoger niveau worden getild. Om dit te bereiken, ontwikkelde de NAVO een mobiel inzetbaar communicatie- en informatiesysteem (CIS) dat kan roteren over de aangewezen schepen.

Deze CIS-kit biedt alle aan boord zijnde NAVO-eenheden vele mogelijkheden, waaronder beveiligde telefonie en e-mail, video teleconferentie en toegang tot operationele informatie, zoals operationele beelden van land, zee en luchtruim.

Perfect platform

Vanaf het moment dat de snelle reactiemacht van de NAVO tijdens de NAVO-top van regeringsleiders in Riga (2006) operationeel werd verklaard, sprak Nederland het voornemen uit om kwalitatief hoogwaardige bijdragen aan de NRF te leveren. De regering bood Hr. Ms. Johan de Witt aan als Afloat Command Platform voor de tweede helft van 2009 (NRF13) en de eerste helft van 2010 (NRF14).